Takmer 80 žiackych tímov prezentuje svoje podnikateľské nápady

Inovatívne produkty a projekty prezentuje takmer 80 tímov zo stredných aj základných škôl v utorok počas 24. ročníka celoslovenského Junior Achievement (JA) Veľtrhu podnikateľských talentov.
Súťažia v rôznych kategóriách a ich víťazi sa zúčastnia na TOP Finále JA Firiem v máji, v ktorom víťaz získa miestenku na medzinárodné finále vo Francúzsku.
Riaditeľka neziskovej vzdelávacej organizácie JA Slovensko Eva Vargová pre TASR uviedla, že podnikateľské nápady mladých posudzuje 40 odborníkov. Moderné sú tzv. zelené výrobky, sociálne inovácie a aplikácie. „Záujem o túto udalosť je veľmi veľký a každý rok máme viac tímov,“ dodala s tým, že súčasťou veľtrhu je podujatie JA Podnikanie v cestovom ruchu. „Študenti sú stále inovatívnejší, naozaj sa približujú skutočnému biznisu,“ uviedla Vargová. Zdôraznila, že spätná väzba zo škôl a od pedagógov je veľmi dôležitá.
Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec ocenil, že mnoho mladých ľudí sa rozhoduje počas školy vyskúšať si podnikanie. „Je dobré, že začínajú rozmýšľať ekonomicky a hľadajú nové produkty a projekty, ktorým by sa chceli venovať,“ uviedol. Podľa jeho názoru by mladý podnikateľ mal rozvíjať svoj nápad, hľadať inováciu svojho produktu.
V súvislosti s mladými podnikateľmi v rodinnej firme svojich rodičov Chovanec konštatoval, že je to pre nich výhoda. „Môžu sa zúčastňovať napríklad stretnutí s dodávateľmi a odberateľmi, a to im pomôže lepšie pochopiť, ako funguje firma,“ povedal. Dodal, že Slovensko je v súčasnosti v špecifickej situácii, keď dochádza ku prvej generačnej výmene vo podnikoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy