Talianska vláda bude pokračovať vo fiškálnych reformách

Talianska vláda bude pokračovať vo fiškálnych reformách a nezmení žiadne zákony. Povedal to minister hospodárstva Giovanni Tria v rozhovore pre utorkové vydanie denníka La Repubblica.
Tria to uviedol deň pred zverejnením tzv. hospodárskeho a finančného dokumentu (DEF), ktorý dnes vláda pravdepodobne schváli.
Tria vyhlásil, že DEF bude rešpektovať obmedzenia v oblasti verejných financií. Skonštatoval tiež, že aj keď je vysoká zadlženosť Talianska záťažou pre krajinu, nie je rizikom pre ostatné štáty euroregiónu.
Na otázku o špekuláciách, že by mohol rezignovať na svoj post Tria povedal, že „nikdy neuvažoval, ani nepohrozil rezignáciou“.
„Moje miesto — pokiaľ som užitočný — je vo vláde,“ dodal.
Taliansko, tretia najväčšia ekonomika eurozóny, je jedinou krajinou Európskej únie (EÚ), ktorá sa prepadla do recesie. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) predpovedá, že výkon talianskeho hospodárstva sa v roku 2019 zníži o 0,2 %.
V dôsledku slabého výkonu ekonomiky hrozí krajine, že jeho dlh, ktorý sa vlani vyšplhal na 132,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) a je tak druhý najväčší v EÚ, ešte stúpne. A nesplní ani cieľ v oblasti deficitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy