Hrozba amerických ciel poškodila európske akcie, klesol najmä Airbus

USA chcú uvaliť clá na tovary z Európy v rámci odvety na to, že EÚ subvencuje výrobu lietadiel, akcie Airbusu klesli o 1,8 %.

Európsky akciový trh oslabil v reakcii na novú hrozbu zavedenia ciel na európske tovary zo strany USA. Paneurópsky akciový index Stoxx 600 v úvode utorkového obchodovania klesol o 0,1 percenta. Splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer totiž zverejnil zoznam európskych tovarov, na ktoré navrhuje uvaliť clá ako odvetu za to, že Európska únia dotuje výrobu lietadiel. Po tejto správe v Európe oslabili akcie priemyselných firiem a výrobcov luxusných tovarov. Americký krok sa dotkol najmä európskeho výrobcu lietadiel Airbus, ktorého akcie klesli o 1,8 percenta, informoval portál cnbc.com.

"Naším konečným cieľom je dosiahnuť dohodu s EÚ, aby sa ukončili všetky subvencie pre veľké civilné lietadlá, ktoré nie sú v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Keď EÚ zruší tieto škodlivé dotácie, dodatočné americké clá, ktoré sa uvalia ako odveta, sa môžu zrušiť," citoval portál bbc.com splnomocnenca USA pre obchod.

https://www.cnbc.com/2019/04/09/european-markets-brexit-earnings-in-focus-as-mood-turns-cautious.html

https://www.bbc.com/news/business-47862622

 

Súvisiace články

Aktuálne správy