Európa zažíva krízu dôvery

, CNBC Foto: getty images

Medzi znepokojujúce náznaky spomalenia eurozóny sa minulý týždeň pridalo oslabenie najväčšej európskej ekonomiky, Nemecka. A ďalšia zlá správa je už možno na ceste.

Údaje o priemyselnej výrobe v eurozóne za február budú zverejnené v piatok. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že pôjde o medzimesačný pokles o 0,6 %. "Národné údaje za február, ktoré už boli zverejnené, ukazujú pokles celkovej priemyselnej produkcie o 0,4 % v Nemecku, 1,1 % v Španielsku a 0,1 % v Írsku," povedal Jack Allen z Capital Economics. Údaje zverejnené nemeckým štatistickým úradom ukazujú, že nemecká priemyselná produkcia (bez energií a stavebníctva) klesla vo februári o 0,2 percenta oproti predchádzajúcemu mesiacu. Nové výrobné objednávky klesli od januára o 4,2 %, pričom pokles zaznamenali tak na domácej, ako aj zahraničnej úrovni. Údaje prišli po tom, čo index nákupných manažérov IHS Markit (PMI) vydaný 1. apríla ukázal, že v marci klesla výroba v Nemecku na 80-mesačné minimum. Hospodárske údaje Nemecka sú pozorne sledované, keďže ide o najväčšie európske hospodárstvo, ale pokles vo výrobnom sektore je zrejmý aj v ostatných západných ekonomikách regiónu. Eurozóna zaznamenala v marci najväčší pokles svojho výrobného sektora za takmer šesť rokov so svojím indexom PMI na úrovni 47,5, čo je pokles zo 49,3 vo februári.

Všetci najväčší priemyselní výrobcovia eurozóny zaznamenali pokles, ale v niektorých prípadoch bol výraznejší. Okrem 80-mesačného minima v Nemecku, priemyselný PMI atakoval dvojmesačné minimum v Írsku a Španielsku, trojmesačné vo Francúzsku a 33-mesačné dno v Holandsku a 70-mesačné v Taliansku.

Ekonóm IHS Chris Williamson poznamenal, že riziká poklesu sa zintenzívnili a tento trend by sa mohol v druhom štvrťroku výrazne zhoršiť. Nové objednávky klesajú v miere, aká tu nebola od roku 2012, pričom slabý predaj napĺňa sklady nepredanými zásobami. "Obavy z obchodných vojen, cla, rastúcej politickej neistoty, Brexitu a množstva ďalšieho, zhoršujú prognózy pre ekonomické prostredie doma i na vývozných trhoch. Tlmia obchodnú aktivitu aj dôveru," dodal.

Ekonomiky orientované na vývoz, ako je Nemecko, sú vystavené celosvetovým obchodným zmenám a sporom medzi USA a Čínou. Obavy, že Európa by mohla byť ďalšia, ktorú Donald Trump ohrozuje clom na európske autá, sú tiež dôvodom na znepokojenie.

Niektorí ekonómovia vidia spomalenie ako príznak globálnejšieho trendu, a nie dôvod na odpis Európy. Aj v tomto období boli zaznamenané nezanedbateľné ekonomické údaje, napríklad maloobchodné tržby vo februári vzrástli o 0,4 %, aj služby PMI sú na tom lepšie, ako sa očakávalo. „V ostrom kontraste s bezútešným výrobným výhľadom sa sektor služieb eurozóny naďalej drží relatívne dobre,“ povedal ekonóm TS Lombard Davide Oneglia.

Nemecko má úžitok z obchodu medzi USA a Čínou, hovorí ekonóm George Buckley z Nomuri, ktorý súhlasí s tým, že existujú dôvody na optimizmus ohľadom eurozóny. "Máme povzbudivé čísla, sektor služieb sa zlepšil nielen v Nemecku, ale v celej Európe, nezamestnanosť je veľmi nízka a mzdy sa zvyšujú,“ povedal pre CNBC Buckley.

Súvisiace články

Aktuálne správy