Prezident opäť nepodpísal zákon o neprimeraných podmienkach, platiť však bude

Poslanci NR SR pri opätovnom hlasovaní o tomto zákone v parlamente schválili len jednu prezidentovu pripomienku.

Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami bude platiť aj bez podpisu prezidenta. Andrej Kiska totiž tento zákon opätovne nepodpísal. Zákon schválený parlamentom precizuje ustanovenia upravujúce neprimerané podmienky, posilňuje postavenia kontrolórov a zefektívňuje kontroly zavedením samostatného kontrolného procesu. Okrem spomínaných zmien zapracuje aj nové ustanovenia upravujúce neprimerané podmienky, zavedie generálnu klauzulu neprimeranej podmienky a umožní predkladať anonymné podnety upozorňujúce na možné porušenie zákona.

Zo zákona vyplýva tiež aplikácia ustanovení aj v prípade, ak sa zmluvné vzťahy účastníkov obchodného vzťahu spravujú iným právnym poriadkom ako právnym poriadkom SR. Zákon tiež zmierni sankcie za oneskorenú úhradu dodávateľskej faktúry zo strany obchodných reťazcov, či vylúči odkladný účinok odvolania proti rozhodnutiam o uložení pokuty. V zákone prešli aj návrhy, aby sa zníženie kúpnej ceny v obchode vzťahovalo výlučne na tovar, ktorý sa aj reálne predá v akcii spotrebiteľovi, aby zníženie kúpnej ceny kvôli novým pravidlám bolo taktiež neprimeranou podmienkou v obchodných vzťahoch a aby zastúpenie slovenských potravín v reklamných letákoch bolo minimálne 50 %. Zaviedla sa aj nová neprimeraná podmienka, ktorou je zvýhodňovanie dodávateľa podmieňovaním používania určitého typu obalu.

Prezident Andrej Kiska vo svojich pripomienkach pri prvotnom nepodpísaní tohto zákona navrhoval Národnej rade SR okrem posunutia účinnosti, ktoré poslanci schválili a posunuli účinnosť zákona na 1. mája 2019, vypustiť ustanovenia týkajúce sa povinnosti uvádzať v reklamných materiáloch prinajmenšom 50 % slovenských výrobkov. Taktiež žiadal vypustiť ustanovenia, ktoré k návrhu zákona pribudli v druhom čítaní ešte počas schvaľovania vo februári cez poslanecké pozmeňujúce návrhy a kritizoval ustanovenia, ktoré prikazujú obchodníkom zaplatiť pokutu okamžite a rušia odkladný účinok prípadného odvolania. Tieto pripomienky prezidenta poslanci NR SR neschválili.

Súvisiace články

Aktuálne správy