Taliansko pravdepodobne zvýši cieľ pre deficit v roku 2020 na 2,1 %

Taliansko pravdepodobne zvýši svoj cieľ pre schodok v rozpočte v roku 2020 približne na 2,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), keď tento týždeň zverejní svoje nové plány. Uviedli to tri vládne zdroje, podľa ktorých by v lete mohla vláda tento cieľ posunúť ešte viac nahor.

Taliansko má druhý najväčší verejný dlh v Európskej únii (EÚ) po Grécku. Vládna koalícia antisystémových strán má problémy udržať verejné financie pod kontrolou a zároveň dodržať sľuby z predvolebnej kampane o znížení daní.

Rím zverejní v stredu (10. 4.) nové prognózy vo výročnom dokumente o hospodárstve a financiách (DEF) a stanoví v ňom aj rámec pre rozpočet na rok 2020.
Vlani v decembri si pritom talianska vláda dala za cieľ stlačiť v roku 2020 deficit na 1,8 % HDP z plánovaných tohoročných 2,04 % HDP. Avšak pokles výkonu talianskej ekonomiky signalizuje, že ciele pre oba roky bude musieť zrevidovať.

Podľa dvoch zdrojov z vlády, ktoré nechceli byť menované, kabinet zníži odhad rastu HDP v budúcom roku tesne pod 1 % z doteraz prognózovaných 1,1 %.
Čísla v DEF budú hotové až po dokončení prebiehajúcich rozhovorov medzi vládnou koalíciou, ktorú tvorí protisystémové Hnutie piatich hviezd a krajne pravicová Liga Severu.
V septembri sa kabinet chystá opäť aktualizovať svoje ciele, keďže musí nájsť spôsob, ako zabrániť plánovanému zvýšeniu daní z predaja o 23 miliárd eur, ktoré má nadobudnúť účinnosť v roku 2020, ale vládne strany sľúbili jeho zrušenie.

Claudio Borghi, hovorca Ligy pre ekonomiku, minulý mesiac navrhol, aby sa vláda vyhla nárastu daní z predaja jednoduchým zvýšením verejných pôžičiek, čo by ale vytlačilo deficit nad povolenú hranicu v EÚ, čo sú 3 % HDP.

Minister hospodárstva Giovanni Tria, akademik, ktorý nie je členom žiadnej vládnej strany, bude určite proti tomuto návrhu. Sľubované daňové škrty, ktoré presadzovala najmä Liga, spôsobujú Triovi ťažkosti pri udržaní deficitu pod povoleným limitom.
Vláda chce postupne znížiť daň z príjmu, zjednodušiť systém redukciou počtu daňových pásiem z piatich na dve a znížiť firemnú daň na 20 %, podľa návrhu Národného programu reforiem, ktorý bude zverejnený spolu s DEF. Prognózu rastu HDP v tomto roku pravdepodobne zreviduje na 0,3 alebo 0,4 % z 1 % a v prípade deficitu ju zvýši približne na 2,3 %.
Tria minulý týždeň uviedol, že dokument DEF sa pokúsi nastaviť verejný dlh na klesajúcu trajektóriu z minuloročného rekordu na úrovni 132,1 % HDP. Avšak spomalenie ekonomiky túto snahu skomplikuje.
V utorok (9. 4.) zverejní štatistický úrad ISTAT revidované údaje o dlhu za roky 2018 a 2017, ktoré by podľa očakávaní mali ukázať ešte vyšší pomer dlhu k HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy