Francúzska Engie kupuje takmer za 9 mld. USD divíziu plynovodov Petrobrasu

Konzorcium na čele s francúzskou energetickou spoločnosťou Engie prevezme TAG, divíziu plynovodov brazílskeho koncernu Petrobras. Kontrakt v hodnote takmer 9 miliárd USD posilní pozíciu Engie na rýchlorastúcom trhu a Petrobrasu zasa pomôže znížiť vysoké dlhy.
Engie v pondelok oznámila, že spolu s kanadskou firmou Caisse de Dépot et Placement du Québec (CDPQ) kúpila 90-percentný podiel v divízii TAG. Hodnota kontraktu bola stanovená na 8,6 miliardy USD (7,66 miliardy eur). Zvyšných 10 % zostáva v rukách brazílskeho ropného koncernu Petrobras.
Engie si od kúpy TAG sľubuje budúci stabilný rast zisku, keďže TAG sa na plynárenskej infraštruktúre Brazílie podieľa približne 47 %. „Akvizícia TAG predstavuje významný míľnik pre firmu Engie v Brazílii, na kľúčovom trhu, na ktorom sme prítomní 23 rokov,“ uviedla šéfka Engie Isabelle Kocherová. Za vedenia Kocherovej začala Engie smerovať väčší objem investícií do energetických služieb, obnoviteľných zdrojov a infraštruktúry, zatiaľ čo sa postupne zbavovala aktív súvisiacich s produkciou uhlia.
Prevzatie 90 % TAG konzorciom Engie a CDPQ je veľkým posunom vpred aj pre šéfa Petrobrasu Roberta Castella Branca. Ten tlačí na predaj aktív s cieľom znížiť vysoký dlh a získať financie na opätovné zameranie sa na prieskum a ťažbu.

Súvisiace články

Aktuálne správy