Kritická premenná: Ďalší prepad na burze by mohol vymazať 10 rokov rastu

, BI Foto: YT/Bloomberg Markets and Finance

Americký akciový trh rastie, ale tento silný výkon maskuje veľký problém ukrytý niekde pod povrchom. Doug Ramsey, hlavný investičný riaditeľ spoločnosti Leuthold Group, hovorí o "kritickej premennej", ktorá je podľa neho bližšie k nebezpečnému bodu zlomu, než si väčšina ľudí uvedomuje.

Z decembrového výpredaja sa trh už zotavil, aktuálne si pripisuje 2 % a niektorí investori vidia všetko optimisticky. Nie však Doug Ramsey, hlavný investičný riaditeľ spoločnosti Leuthold Group. Straší prepadom, ktorý by vymazal 10-ročný rast. "Kritickou premennou", na ktorú sa odvoláva, je dôvera spotrebiteľov. A to, čo robí situáciu klesajúcej dôvery ešte potenciálne škodlivejšou, je to, že sa vyskytuje v čase, keď sa podmienky na trhu zdajú byť v poriadku.

Miera toho, ako spotrebitelia vnímajú svoju „súčasnú situáciu“, v marci klesla najhlbšie od roku 2008. Kvantitatívni analytici spoločnosti Leuthold zistili, že súčasná situácia je ukazovateľ, ktorý je najviac prepojený s budúcim vývojom na americkom akciovom trhu.

Keď je index v poklese, ako je tomu teraz, kroky Fedu podstate nemajú žiaden vplyv na výkonnosť akcií. To je v protiklade s myšlienkou, že Fed s navýšením ponuky peňazí na oživenie ekonomiky, vytvára na trhu býčí trend.  "Po rokoch preháňania by politici mali byť opatrní, aby to nepreháňali," napísal v nedávnom oznámení klientom. "Dôvera je dosť krehká na to, aby nadmerný holubičí tón mohol byť skutočne škodlivý. Ak sa dôvera bude vytrácať ešte niekoľko mesiacov, celé oživenie USA od polovice roka 2009 skončí."

Ramsey a jeho kolegovia z Leutholdu ale v najbližšom období neočakávajú úplný obrat desaťročného býčieho trhu. Uznávajú, že trhová rally z decembrových miním je stále silou, s ktorou sa treba počítať.

Súvisiace články

Aktuálne správy