Nissan zbavil C. Ghosna členstva v správnej rade

Japonská automobilka zrušila posledné väzby na bývalého šéfa Carlosa Ghosna, keď prišiel o post člena správnej rady. Ghosna, ktorý zhruba pred dvoma desaťročiami japonskú firmu zachránil pred bankrotom, už krátko po jeho zatknutí v novembri zbavili funkcie predsedu rady, doteraz však zostával jej členom. O túto pozíciu prišiel na pondelkovom mimoriadnom valnom zhromaždení akcionárov Nissanu.

"Ako zástupca spoločnosti sa chcem úprimne ospravedlniť za spôsobené obavy a problémy," povedal na stretnutí akcionárov výkonný riaditeľ firmy Hiroto Saikawa. Poukázal tým na Nissan, Ghosna a jeho pravú ruku Grega Kellyho v súvislosti s obvineniami voči Ghosnovi, že v minulých rokoch podhodnocoval svoje príjmy a zneužíval financie firmy. Samotný Saikawa však neplánuje prevziať za škandál zodpovednosť a zo svojej funkcie odstúpiť. Namiesto toho prisľúbil, že "bude zodpovedný za súčasnosť a budúcnosť spoločnosti".

Akcionári sa zišli na mimoriadnom valnom zhromaždení len pár dní potom, ako Ghosna prepusteného začiatkom marca na kauciu minulý týždeň nečakane opätovne zatkli, tentoraz pre údajný pokus obohatiť sa o 5 miliónov USD (4,45 milióna eur) na úkor Nissanu. Ghosn aj tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o sprisahanie niektorých ľudí vo vedení japonskej firmy. Tokijský súd mu väzbu predĺžil do 14. apríla.
Ghosnov advokát Džuničiro Hironaka ostro kritizoval krok prokuratúry, ktorá dala Ghosna opätovne zatknúť. Podľa neho "zatknutie človeka prepusteného na kauciu je nehorázny krok, ku ktorému by v civilizovanej krajine nemalo dochádzať".

Okrem odvolania Ghosna odhlasovali akcionári aj odvolanie Kellyho z pozície člena správnej rady. Ten rovnako obvinenia z finančných machinácií odmieta. Zároveň schválili vymenovanie nového šéfa správnej rady francúzskej automobilky Renault Jeana-Dominiqua Senarda za člena správnej rady Nissanu.

Súvisiace články

Aktuálne správy