Nemecký vývoz klesol vo februári najviac za posledný rok

Nemecký vývoz aj dovoz vo februári klesli viac ako o 1 %, uviedol v pondelok nemecký štatistický úrad Destatis. Aj keď pokles vývozu bol o niečo miernejší než v prípade dovozu, v obidvoch prípadoch sú údaje horšie, než sa čakalo, pričom vývoz klesol najviac za posledný rok. To je ďalší signál, že najväčšia európska ekonomika zaznamená v 1. kvartáli slabé výsledky.
Dovoz upravený o kalendárne a sezónne vplyvy klesol vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,6 % na 92,3 miliardy eur. Vývoz dosiahol približne 110,9 miliardy eur, čo predstavuje medzimesačný pokles o 1,3 %. Obchodný prebytok tak vzrástol o 200 miliónov zhruba na 18,7 miliardy eur.
Výsledok však zaostal za očakávaniami trhov. Aj keď bol pokles exportu miernejší než pokles importu, v prípade vývozu išlo o najväčší pokles za posledných 12 mesiacov. Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali v prípade vývozu s poklesom len o 0,5 % a v prípade dovozu s poklesom o 0,7 %.
„Zdá sa, že svetový obchod trpí viacerými krízami, proti ktorým nemecké exportné firmy naraz nedokážu bojovať,“ povedal ekonóm z ING Bank Carsten Brzeski. Poukázal na zatiaľ nevyriešený obchodný spor medzi Čínou a USA, rastúce obavy o ďalší vývoj okolo odchodu Británie z Európskej únie, spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky a problémy na ďalších rozvíjajúcich sa trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy