Hotovosť je kráľom, pre koho to platí najviac?

, bloomberg Foto: SITA/AP

Tri desaťročia po páde komunizmu je podľa Knight Frank v Rusku najmenej 163 176 milionárov. Z ich kombinovaných aktív tvorí 26 % hotovosť, čo je najvyššia úroveň na svete. Je to viac ako dvojnásobok podielu v Európe a takmer trikrát viac ako v USA. Informovala agentúra Bloomberg.

Ruský konzervatizmus je poháňaný históriou, píše Bloomberg, po zmene systému nasledovala séria devalvácií meny, naposledy v roku 2014. Slabá dôvera v štát alebo v rizikové finančné produkty predávané bankami aj hrozba novej krízy. To všetko hrá v prospech držania dolára.

„Vždy potrebujete hotovosť, aby ste mohli pokračovať v slušnom životnom štýle alebo použiť pracovný kapitál na záchranu firmy,“ povedala Olga Raykes, spoluzakladateľka poradenskej firmy Confideri.

Mnohí z bohatých Rusov držia svoje peniaze na vkladových účtoch, najmä v súvislosti s obavami, že globálny rast sa spomaľuje. Úrokové sadzby sa v posledných dvoch rokoch zvýšili po tom, čo americká centrálna banka sprísnila svoju politiku, keď zákazníci mohli zarobiť 2,8 percenta v USD bez rizika. Navyše rubeľ už odpísal takmer 50 % voči doláru od roku 2014, keď USA po prvý krát uvalili sankcie na Rusko. "Dolár je vnímaný ako bezpečnostné aktívum, ktoré môže ochrániť úspory," povedal Alexej Novikov, konateľ spoločnosti Knight Frank.

"Bohatí Rusi sa boja zložitých finančných produktov," povedal Oleg Tsarkov, generálny riaditeľ spoločnosti Phoenix Advisors. To sa ale mení, keď banky zvyšujú marketingové úsilie a sadzby vkladov v ruských bankách sa začínajú znižovať. Podiel investičných produktov v portfóliách bohatých klientov v miestnych súkromných bankách vzrástol v priebehu posledných dvoch rokov z 15 na 20 percent, podľa výskumnej firmy Frank RG. Ruskí zákazníci sa stali otvorenejšími voči alternatívam investičných produktov a postupne znižujú svoj hotovostný podiel v portfóliách, a to približne o 1 % ročne, uviedol Ewgeni Smuschkovich, riaditeľ trhu pre Rusko, strednú a východnú Európu v spoločnosti Julius Baer Group Ltd.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy