Európske uhoľné regióny v premene sa plánujú združiť v medziregionálnej sieti

Európske uhoľné regióny v procese transformácie sa plánujú zoskupiť v medziregionálnej sieti. Jej cieľom je zefektívniť spoluprácu v rámci platformy, ktorej vznik iniciovala ešte v roku 2017 Európska komisia. Ide o jeden zo záverov semináru pre tieto regióny, ktorý sa konal koncom marca v Kozani v Grécku a pripravilo ho Veľvyslanectvo SR v Aténach so Spoločným výskumným centrom Európskej komisie.
„Nadviazalo sa tak na spoluprácu pilotných regiónov platformy pre uhoľné regióny v procese premeny, ktorú minulý rok začala horná Nitra a západné Macedónsko,“ povedal pre TASR viceprimátor Prievidze Ľuboš Jelačič.
Spoločné výskumné centrum Európskej komisie podľa neho iniciovalo diskusiu o regionálnych výzvach týkajúcich sa vykurovania v postuhoľnom období. „Boli tam predstavené udržateľné riešenia vykurovania, tiež zdieľané príklady dobrej praxe z iných regiónov. Boli tam krajiny z okolia Slovenska, z Poľska, Nemecka či Rumunska. Diskutovali o zámere zriadenia medziregionálnej siete, ktorá by zefektívnila spoluprácu v rámci platformy,“ priblížil.
Súčasťou semináru bola tiež návšteva miestneho energetického podniku a povrchovej bane, kde sa účastníci zoznámili s projektami revitalizácie zasiahnutého územia.

Súvisiace články

Aktuálne správy