Zamestnávatelia kritizujú zámer odborárov znížiť rozsah povinných nadčasov

Zníženie povinných nadčasov by malo zásadne negatívny vplyv na sektor zdravotníctva, tvrdí viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Zámer odborárov znížiť rozsah nadčasovej práce, ktorú môže zamestnávateľ nariadiť svojmu zamestnancovi, vnímajú zamestnávatelia veľmi negatívne. "Máme nedostatok pracovnej sily, nastáva koniec konjunktúry, začiatok recesie a nedokázali by sme napĺňať zákazky," povedal pre agentúru SITA viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka. O tejto téme pritom podľa neho so zamestnávateľmi nikto nerokoval. "Nie je dobré, ak sa Zákonník práce mení bez dlhodobej diskusie," povedal. Návrh podľa neho slúži len na získavanie politických bodov. Upozornil na to, že zníženie povinných nadčasov by malo zásadne negatívny vplyv na sektor zdravotníctva.

"Uvedený návrh vnímam už ako súčasť kampane pred parlamentnými voľbami a čudujem sa odborom, že sa nechali zatiahnuť do predvolebných politických hier konkrétnej politickej strany," skonštatoval pre agentúru SITA tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták. Znepokojuje ho, že sa pokračuje v trende zneužívania pracovnej legislatívy na politické ciele.

Priemyselné firmy na Slovensku podľa hovorkyne Asociácie priemyselných zväzov Silvie Šeptákovej dlhodobo upozorňujú na dva hlavné problémy, a to nedostatok pracovníkov a nepredvídateľnosť mzdových výdavkov, pretože vláda zavádza nové pravidlá počas roka. "Informácie o znížení počtu hodín nadčasov a zvýšení príplatkov za ne sme preto prijali so znepokojením. Ľudia sa budú mať dobre, keď sa bude dariť ich zamestnávateľom. Podobné opatrenia ich však výrazne ohrozujú," uviedla pre agentúru SITA.

Predseda odborového zväzu Kovo Emil Machyna presadzuje, aby sa ročný rozsah nadčasovej práce, ktorú môže zamestnancovi nariadiť jeho zamestnávateľ, znížil zo súčasných 150 hodín na 100 hodín. "Chceme tiež, aby boli aj vyššie príplatky," povedal na štvrtkovej tlačovej besede po stretnutí s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom. Ako uviedol, na túto tému už rokoval "s viacerými poslancami aj so SNS a možno sa nájde prierez viacerých politických strán, že sa dohodneme a táto vec sa môže zmeniť".

Šéf strany Smer-SD Robert Fico upozornil na to, že Slovensko patrí medzi krajiny Európskej únie, v ktorých ľudia pracujú veľmi veľa nad riadny pracovný čas. "Je tu riešenie, ktoré považujeme za veľmi elegantné a pokiaľ by sme ho v takejto podobe predložili, myslím si, že by mohlo získať aj podporu v Národnej rade SR," povedal.

Podľa súčasného znenia Zákonníka práce možno v kalendárnom roku nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín. Zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie, možno po dohode so zástupcami zamestnancov nariadiť nad uvedený rozsah ďalšiu prácu nadčas v rozsahu najviac 100 hodín v kalendárnom roku. Zamestnanec pritom môže v kalendárnom roku vykonať prácu nadčas najviac v rozsahu 400 hodín, teda 150 hodín na príkaz zamestnávateľa a 250 hodín po dohode so zamestnávateľom.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy