Koniec medvedieho trhu? Možno

, lindak Foto:getty images

Trh kryptomien sa prebúdza, aj takto znejú titulky článkov vyskakujúcich na internete. Odpoveďou je, že možno áno.

Utorok poskočila cena za jeden bitcoin z menej než 4200 dolárov, na viac ako 4700 dolárov. Hneď na druhý deň prekročila hranicu 5000 dolárov a drží sa na tejto úrovni doteraz. Samozrejme cena bitcoinu so sebou vytiahla aj ceny ostatných kryptomien, a tak napríklad litecoin porástol z ceny približne 60 dolárov na súčasných 86 dolárov.

Ako už býva zvykom pri kryptomenách, všetci sa pýtajú prečo? A ako býva zvykom nikto nevie, keďže kryptomeny sú stále trocha špekulačným aktívom. To dokazujú napríklad aj rôzne štúdie objemu obchodov na kryptomenových burzách.  Jedna z nich poukazuje na to, že z top 100 búrz, ktoré deklarujú celkový denný objem obchodov vo výške 15 miliárd dolárov sú v realite len 2 miliardy dolárov.

Reakcie na súčasný rast boli rôzne, niekto hovorí o končiacej sa krypto zime, ktorá sa niesla vo forme medvedieho trhu celý rok 2018. Niekto zase o správe jedného webu, ktorý tvrdil, že Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) schválila dva Exchange Traded Funds (ETF). Čo by bolo samozrejme prielomom po pár rokoch. Háčikom je, že správa vyšla 1. apríla a nakoniec aj niesla titulok April’s fool‘s. Niektorí si zase myslia, že za nárastom cien je Brexit a Briti zamieňajú libry na kryptomeny. Pravdou je, že nikto nevie čo za tým reálne stojí a ostáva nám dúfať, že trend sa opäť neotočí.

Vyšla ešte jedna zaujímavá správa 1. apríla, a to na Slovensku. Národná banka Slovenska (NBS) v spolupráci s Ministerstvom financií SR spustila tzv. inovačný hub. Cieľom má byť podpora implementácie moderných technológií na slovenskom finančnom trhu. Hub je určený pre začínajúcich podnikateľov v tejto oblasti, ktorí potrebujú poradiť, čo všetko vlastne obnáša podnikanie na finančom trhu na Slovensku. NBS týmto v podstate reaguje na rastúci záujem o inovácie ako je crowdfunding, virtuálne aktíva, rôzne platobné aplikácie, ale aj blockchain. Koniec koncov aj tento krok ukazuje, že aj regulátor finančného trhu sa bude musieť nejakým spôsobom ku kryptomenám postaviť. Otázne je či to v konečnom dôsledku vystrelí dobre alebo zle.

Poslednou zaujímavou správou posledného obdobia je jednoduchá štatistika. Väčšina asi dobre vie, že naši severní susedia sú priekopníkmi v kryptomenách. Vytvorili prvý cold wallet menom Trezor a rovnako spustili prvý pool (spoločný) mining bitcoinu. V súčasnosti má spoločnosť od našich severných susedov dokonca najviac kryptomenových automatov na svete. Spoločnosť sa volá General Bytes a v súčasnosti má po svete viac ako 1400 automatov. Prirodzene sa orientuje hlavne na Európu a sekundárne na Spojené štáty americké.

Autorom je Martin Lindák, Analytik Nadácie F.A.Hayeka

Súvisiace články

Aktuálne správy