Nekonečný príbeh: EÚ sa chystá ponúknuť jednoročnú lehotu pre Brexit

, BI;fnlondon Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady Donald Tusk podporuje 12-mesačné oddialenie, ktoré by skončilo, keď Spojené kráľovstvo uzavrie dohodu. Očakáva sa, že premiérka Mayová predloží svoje plány dnes.

Európska únia sa pripravuje ponúknuť Spojenému kráľovstvu jednoročný odklad Brexitu, ak Theresa Mayová nedokáže ratifikovať svoju dohodu o Brexite počas nasledujúceho týždňa. Ponuka bola označená ako "flexibilný odklad" v zjavnom pokuse pomôcť premiérke Mayovej, podľa článku 50 prostredníctvom ktorého má Spojené kráľovstvo opustiť EÚ, však môže členský štátu vystúpiť z bloku hneď po dosiahnutí dohody.

Akékoľvek predĺženie by ale bolo potrebné jednomyseľne odsúhlasiť členskými štátmi EÚ a schváliť parlamentom Spojeného kráľovstva. Niektoré členské štáty, vrátane Francúzska, sú ale skeptické voči tak dlhému predĺženiu. Vedúci predstavitelia Mayovej vlády sú tiež údajne pripravení skončiť, ak požiada o predĺženie, ktoré by lehotu posunulo za nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu v budúcom mesiaci.

Premiérka a jej ministri strávili posledné dva dni intenzívnymi rozhovormi s opozičným lídrom labouristov Jeremy Corbynom a jeho tímom o možnom kompromise, ktorý by sa dal prijať už budúci týždeň. Zdroje však potvrdili, že doteraz neexistuje konkrétna ponuka pre kompromis. Rokovania by tak mali pokračovať aj v piatok. Ak by rokovania zlyhali, Mayová prisľúbila ponúknuť sériu možností, medzi inými napríklad zotrvanie v colnej únii alebo „potvrdzujúceho“ referenda o jej dohode

Európa sa dostala do bodu, keď tvrdý Brexit bez dohody môže vyzerať ako tá najlepšia ekonomická voľba v porovnaní s ostatnými dostupnými možnosťami. Môže to znie v rozpore s líniou EÚ-27, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby sme zabránili Spojenému kráľovstvu opustiť úniu, čo by stiahlo ekonomiku kontinentu do recesie. Keď však Briti požiadajú o dlhšiu lehotu, ktoré by umožnila nájsť kompromisnú dohodu, rastúci počet európskych politikov si myslí, že nadišiel čas citovať francúzskeho diplomata, „Zvoľte amputáciu, aby ste sa vyhli gangréne“.

Až do nedávna sa Európania zhodli na tom, že ekonomická a finančná cena Brexitu bez dohody  nestojí za to. Nie v roku, keď geopolitické riziká, ako napríklad potenciálne obchodné vojny, už aj tak ohrozujú spomaľujúce sa oživenie. Lepšia by bola dohoda, aby sa zmiernil vplyv dopadu rozlúčky  Londýna s Bruselom.

Náklady ale rastú. Neistota už tri roky poškodzuje britskú ekonomiku a v súčasnosti znepokojuje investorov a firmy na celom svete. Bez jasných pravidiel obchodu, finančnej regulácie a všeobecných základných pravidiel hry v najbližších rokoch, budú firmy opatrnejšie, vývozcovia z EÚ budú naďalej hľadať ďalšie trhy a svoje investičné rozhodnutia sa odložia. Druhým hospodárskym dôsledkom dlhého predĺženia bude narušenie procesu diskusií a rozhodovaní v EÚ, ktoré bude dosť komplikované. Pre Európu Brexit nie je hlavnou politickou udalosťou roku 2019. Sú to voľby nového parlamentu, z ktorých tretina môže byť zložená z členov euroskeptických alebo krajne pravicových strán.  V EÚ sa diskutuje o reforme eurozóny, posilnení finančných nariadení, harmonizácii daní alebo vytvorení únie kapitálových trhov – nehovoriac o rozhodujúcej nadchádzajúcej diskusii o jej rozpočte na nasledujúcich sedem rokov. Je vystavená geopolitickým výzvam s významnými obchodnými dôsledkami, ako je napríklad jej postoj k Číne alebo ako sa vysporiadať s asertivitou Ruska.

Dlhší odklad Brexitu by ďalej oslabil možné reakcie Európy, ak by ju zasiahla ďalšia veľká finančná kríza. Ďalšie dlhšie obdobie britskej nerozhodnosti a politického hašterenia by poškodili hospodárske vyhliadky Európy aj Spojeného kráľovstva, vzhľadom na to, ako sú prepojené ich ekonomiky.

Odložený Brexit sa v tomto svetle môže ukázať ako najdrahšia voľba..

Súvisiace články

Aktuálne správy