Vyjadrenie spoločnosti FORTISCHEM k tlačovej besede SaS

Spoločnosť FORTISCHEM a. s nepovažuje za pravdivé tvrdenia pána Karola Galeka zverejnené na tlačovej besede SaS dňa 03. 04. 2019, podľa ktorého občanom hrozí, že v dôsledku regulácie tarify za prevádzkovanie systému by platili vyššie účty za elektrinu.
Regulačný orgán naopak v súlade so zákonným splnomocnením chráni záujmy slovenských občanov a slovenskej ekonomiky. Priemyselné odvetvia s najvyššími nárokmi na vstupy energií sú podstatné pre jej riadne fungovanie a pre zachovanie surovinovej bezpečnosti a sebestačnosti.
Spoločnosť FORTISCHEM ako jeden z najväčších odberateľov elektrickej energie prispieva prevádzkovateľovi prenosovej sústavy stabilným a predvídateľným odberovým diagramom ako aj efektívnym poskytovaním podporných služieb na zabezpečenie poskytovania systémových služieb, nevyhnutných na dodržanie kvality dodávky elektriny a na zabezpečenie prevádzkovej spoľahlivosti sústavy. V prípade neexistencie veľkých a stabilných odberateľov elektriny by boli náklady na vyregulovanie prenosovej sústavy omnoho vyššie. Navrhnutá právna úprava je v súlade so slovenskou a európskou legislatívou, ktorá pozná zákonné nástroje na zachovanie konkurencieschopnosti energeticky náročného priemyslu členských štátov EÚ na svetových trhoch. Jej cieľom je predísť zániku celých priemyselných odvetví a nevystaviť tak Slovensko, ale aj Európsku úniu nutnosti dovozu základných surovín z tretích krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy