V príprave je aktualizácia štúdie intermodálneho terminálu Košice

V štádiu prípravy je aktualizácia štúdie realizovateľnosti a nákladovo-výnosovej analýzy projektu terminálu intermodálnej prepravy Košice. TASR o tom informovalo vo štvrtok Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR s tým, že v jeho kompetencii je realizácia terminálu.
Cieľom je otestovať, či je projekt realizovateľný len zo súkromných zdrojov, alebo je treba navrhnúť model financovania s využitím kombinácie verejných zdrojov, napríklad z Európskych štrukturálnych a investičných fondov alebo Európskej investičnej banky a súkromných zdrojov, priblížil rezort dopravy.
Ministerstvo pripomenulo, že v Koncepcii rozvoja hospodárskych vzťahov medzi SR a Čínskou ľudovou republikou na roky 2017 – 2020, ktorú vláda prijala v apríli 2017, je projekt výstavby terminálu intermodálnej prepravy Košice a Globálneho logistického industriálneho parku Košice.
Štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Meager na medzinárodnej konferencii Jeden pás, jedna cesta v Bratislave (3. apríla), ktorá sa venovala suchozemskej a námornej obnove Hodvábnej cesty z Ázie do Európy povedala, že v projektoch Európskej únie a strategických projektoch SR je výstavba multimodálneho logistického centra na východnej hranici s Ukrajinou.
Zdôraznila, že celý tento región a priestor sa môže stať aj špeciálnou ekonomickou zónou, ktorá prinesie nové pracovné príležitosti. Podľa nej je Slovensko v štádiu, kedy je významné, ako rýchlo dokáže zrealizovať túto investíciu.
Štátna tajomníčka Meager je súčasne aj splnomocnenkyňou vlády SR pre vyjednávanie o Ekonomickom páse Hodvábnej a Námornej cesty 21. storočia.

Súvisiace články

Aktuálne správy