Riziko pre americký akciový trh: To, čo sa deje v Európe, nezostáva v Európe

, marketwatch Foto: SITA/AP

Stredobodom pozornosti investorov je už nejaký čas obchodný spor medzi Spojenými štátmi a Čínou. Ale trhy môžu prehliadať ešte väčšie riziko: ekonomické spomalenie Európy.

Pre spoločnosti s veľkou kapitalizáciou v USA je recesia v EÚ väčšou hrozbou ako neúspešné riešenie obchodného sporu medzi USA a Čínou. Pre firmy z indexu S&P 500 tvoria  zahraničné tržby medzi 43 a 47 % ich celkových tržieb.

„Európa zostáva zďaleka najdôležitejším trhom pre nadnárodné spoločnosti v USA, pričom v tomto regióne pripadá 55% celosvetového príjmu zahraničných afiliácií,“ napísal Joe Quinlan z Bank of America’s global wealth and investment management. Uviedol, že podnikové zisky v Európe dosiahli v roku 2018 rekordných 284 miliárd USD, čo je o 7 % viac ako v predchádzajúcom roku. Americké pobočky v Číne zarobili len 13,3 miliardy USD, čo je o 1,1 % menej ako v predchádzajúcom roku.

„Inými slovami, transatlantické partnerstvo Ameriky s Európou dokázalo, že dokáže vyplácať významné dividendy,“ argumentoval Quinlan s tým, že zisky z EÚ sa rýchlo zvyšovali napriek spomaleniu európskeho hospodárstva. „Rastúca investičná neistota a štrukturálne problémy v celej Európe by však mohli viesť k náročnejšiemu prostrediu pre americké nadnárodné spoločnosti, ktoré už dlho počítali s tým, že Európa bude stáť za väčšinou rastu príjmov, ktorý nepochádza z USA.“

Kým hospodárske údaje z Číny sú už do určitej miery povzbudivé, európske čísla nie. Nemecký výrobný sektor spomaľuje rovnako ako francúzsky. Aj britský sektor služieb už trpí neistotou v súvislosti s budúcimi vzťahmi Británie s Európskou úniou. Ed Yardeni, prezident Yardeni Research, v stredu uviedol, že tieto a ďalšie údaje z Európy sú v protiklade so „všeobecným názorom“, že práve ekonomický pokles v Číne, je ten, čo ťahá európske hospodárstvo dole, prostredníctvom oslabeného vývozu. „Vývoz Nemecka v decembri medziročne vzrástol o 1,8 % na rekordnú úroveň, zatiaľ čo nové výrobné objednávky a priemyselná výroba v januári klesli o 2,6 % a 1,1 %,“ zdôraznil. Skutočné problémy s nemeckou výrobou sa javia ako dôsledok prísnejších nariadení EÚ o emisiách.

Podľa Quinlana je regulačné zaťaženie len jedným z mnohých problémov, ktoré nesúvisia s Čínou a ktoré zaťažujú európsku ekonomiku. Rastúce ceny ropy, silnejšie euro, zavedenie amerických ciel na oceľ a hliník a zvýšenej neistoty v súvislosti s Brexitom. To sú dôvody sa domnievať, že európske hospodárstvo sa prepadne na dno a v nasledujúcich štvrťrokoch sa začne zotavovať.

Matt Lloyd, hlavný investičný stratég Advisors Asset Management pre MarketWatch uviedol, že rally v európskych a britských akciách od začiatku roka naznačuje, že trhy oceňujú všetky možné výsledky Brexitu a že veľké európske spoločnosti sú už na tieto scenáre pripravené. Lloyd povedal, že prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi preukázal ochotu urobiť čo je potrebné pre podporu európskych bánk a na podporu ekonomiky. Aj keď sa európske ťažkosti netýkajú výlučne poklesu Číny, európske hospodárstvo bude napriek tomu profitovať z „obrovského množstva stimulov“, ktoré čínska vláda plánuje v nasledujúcich mesiacoch pre svoju ekonomiku.

Bez ohľadu na ekonomické zdravie EÚ, je potrebné uznať že zastáva ústrednú úlohu vo svetovom hospodárstve. „Tým, ako sa rast v eurozóne spomaľuje a Spojené kráľovstvo a EÚ sa snažia nájsť riešenie pre Brexit, ako rastie politický populizmus, sú ohrozené korporátne zisky veľkých spoločností v USA,“ napísal Quinlan. „To, čo sa deje v Európe, nezostáva v Európe.“

Súvisiace články

Aktuálne správy