Objednávky nemeckého priemyslu klesli, nádeje na oživenie sektora hasnú

Prudký pokles nových objednávok očividne podkopáva nedávne neisté známky oživenia globálnej aktivity, uviedol ekonóm ING Carsten Brzeski.

Nemecké priemyselné objednávky vo februári prudko oslabili, čo ničí nádeje na oživenie priemyslu najväčšej európskej ekonomiky v čase, keď rastú obavy z brexitu a konfliktov v medzinárodnom obchode. Spolkový štatistický úrad vo štvrtok informoval, že sezónne a kalendárne upravené februárové objednávky priemyslu krajiny sa zmenšili o 4,2 percenta po januárovom medzimesačnom poklese, ktorý bol podľa revidovaných údajov na úrovni 2,1 percenta.

Ekonóm ING Carsten Brzeski uviedol, že pôvodne sa zdalo, že trend oslabovania objednávok sa skončil v závere roku 2018. Avšak „prudký pokles nových objednávok očividne podkopáva nedávne neisté známky oživenia globálnej aktivity v prvom kvartáli“, konštatoval. Domáce objednávky nemeckého priemyslu vo februári oslabili o 1,6 percenta a objednávky zo zahraničia sa zmenšili o šesť percent. V rámci zahraničných objednávok sa objednávky z krajín eurozóny znížili o 2,9 percenta a objednávky z krajín mimo menového bloku klesli o 7,9 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy