Prečo ceny ropy a benzínu tento rok rastú rýchlejšie než očakávali analytici

, CNBC Foto: getty images

Rally ceny ropy prevýšili očakávania analytikov, dopyt po rope je vyšší než predpovedali vlani na jeseň. Zníženie ponuky zo strany OPECu a sankcie USA voči Iránu a Venezuele vytvorili trh s menšími zásobami, ktoré by absorbovali prerušenia dodávok ropy.

Ceny ropy v tomto roku rastú rýchlejšie, ako mnohí analytici očakávali, takže mnohí spotrebitelia sa neradujú z rastúcich cien motorových palív. Americká WTI si pripísala v tomto roku 37 percent, pričom v stredu atakovala päťmesačný vrchol na hodnote 63 USD za barel.

Ropa Brent vzrástla o 28 percent a po prvýkrát od novembra presiahla cenu 70 USD za barel.

Jedným z dôvodov, prečo ceny ropy v tomto roku prekvapili analytikov, je väčší dopyt po surovine ako očakávali. Jesenné prognózy hovorili o tom, že rast spotreby ropy by sa mal výrazne spomaliť, ale svetový apetít v tomto roku rastie zdravým tempom. "Každý prišiel s veľmi negatívnym názorom pre tento rok, ale dopyt bol nakoniec iný," povedala Michele della Vigna z Goldman Sachs. „Dopyt zostáva silný najmä na rozvíjajúcich sa trhoch, ktoré naďalej nakupujú veľké množstvo ropy,“ povedala pre CNBC.

Na strane ponuky OPEC a jeho spojenci znižujú produkciu, pričom americkí sankcie obmedzujú vývoz z Iránu a Venezuely. Tieto politiky zmenšili ponuku a vytvorili trh s menším vankúšom pre vyrovnanie neočakávaných prerušení dodávok, čo sme videli aj v posledných týždňoch. Napríklad v USA za výpadok mohli záplavy na Stredozápade, požiare v rafinérii a požiar v petrochemickom sklade v Texase. „Povodne v USA, neplánované výpadky, prerušenia tranzitu a škrty OPEC, to všetko malo dopad na ponuku na trhu s ropou, čo podporilo ceny,“ napísali analytici Barclays. Tieto ceny sa pravdepodobne budú zvyšovať, pričom Brent v tomto štvrťroku sa bude predávať v priemere za 73 dolárov za barel, tvrdí Michael Cohen, analytik energetických trhov v Barclays.

Kľúčovými otázkami do budúcna sú, či v júni aliancia OPEC + rozšíri svoje zníženie produkcie o ďalších šesť mesiacov a do akej miery USA sprísnia sankcie. Saudský minister energetiky Khalid al-Falih už naznačil, že podporuje predĺženie. Rusko, ktoré vedie členov aliancie, ktorí nie sú členmi OPEC, však odmietlo zaviazať sa na ďalších šesť mesiacov zastropovať produkciu. Skupina o ďalších krokoch rozhodne na svojom júnovom zasadnutí.

Spojené štáty pravdepodobne sprísnia sankcie voči Iránu a Venezuele, analytici sa vo všeobecnosti domnievajú, že Trumpova administratíva umožní niekoľkým krajinám pokračovať v nákupe iránskej ropy, keď ich tento mandát vyprší koncom mesiaca. Tým zabráni zvýšeniu cien ropy. Americkí predstavitelia však naďalej hrozia, že znížia dodávky z Iránu na nulu, čo vyvoláva obavy, že jastrabi v rámci administratívy presvedčia prezidenta Donalda Trumpa, aby zbavil Čína, Indiu a ďalšie dovozné krajiny sankčných výnimiek.

„Aj naďalej považujeme zrušenie všetkých výnimiek za nepravdepodobné (pravdepodobnosť 15 %) vzhľadom na dôsledky pre trh s ropou a bilaterálne vzťahy USA. Je však jasné, že zrušenie výnimiek je stále v hre,“ uviedla vo svojom oznámení výskumná agentúra Eurasia Group.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy