UniCredit pripravuje konkurenčnú ponuku na prevzatie Commerzbank

, TASR;CNBC;ČTK Foto: SITA/AP

Talianska banka UniCredit pripravuje konkurenčnú ponuku na prevzatie kontroly nad nemeckou Commerzbank, s ktorou už rokuje o fúzii najväčšia nemecká banka - Deutsche Bank. Uviedol to vo štvrtok renomovaný hospodársky denník Financial Times (FT).

UniCredit plánuje získať značný podiel v Commerzbank a zlúčiť ju s nemeckou HypoVereinsbank, ktorú už vlastní, napísal denník FT s odvolaním sa na zdroje oboznámené s touto záležitosťou. UniCredit sa k správe odmietla vyjadriť, zatiaľ čo stanovisko Commerzbank sa nepodarilo získať. Deutsche Bank a Commerzbank minulý mesiac potvrdili, že rokujú o zlúčení. Vláda v Berlíne vlastní 15,6-percentný podiel v Commerzbank za jej záchranu pred desiatimi rokmi.

Podľa Financial Times je  talianska banka pripravená urobiť ponuku v hodnote niekoľkých miliárd eur za značný podiel v Commerzbank. Zlúčený subjekt by mal sídlo v Nemecku, zatiaľ čo UniCredit má svoje sídlo a kótovanie v Miláne. Na základe správy sa akcie Commerzbank sa zvýšili o viac ako 5 % v predpredajnom obchode.

Hoci stanovisko nemeckej vlády k tejto otázke zostáva nejasné, špekuluje sa, že previazanosť Deutsche Bank s Commerzbank je považovaná za priaznivú, pretože by sa tým vytvoril domáci bankový šampión. Dohoda s UniCreditom by znamenala, že zahraničný veriteľ prevezme kontrolu nad druhou najväčšou bankou v Nemecku.

Agentúra Reuters už v roku 2017 napísala, že UniCredit oznámila nemeckej vláde, že má záujem o prípadnú fúziu s Commerzbank. UniCredit však neskôr poprela, že by mala o nemeckú banku záujem.

Správa FT o záujme UniCredit prichádza deň potom, čo sa objavili informácie, že obe nemecké banky sa nemôžu zhodnúť na tempe rokovaní o fúzii. Commerzbank by rada videla rýchle rozhodnutie o tom, či prehĺbi rokovania, Deutsche Bank chce naopak viac času.

Vedenie Commerzbank sa má 9. apríla rozhodnúť, či pokročí v rokovaní o fúzii s Deutsche Bank alebo odstúpi od dohody, uviedol nemecký týždenník Wirtschaftswoche.

Súvisiace články

Aktuálne správy