Britský sektor služieb prvýkrát od roku 2016 oslabil, za dôvod sa považuje brexit

Podľa agentúry IHS Markit pokles odzrkadľuje nedostatok novej práce, keďže manažéri čakajú na ujasnenie brexitu predtým, ako prijmú nové záväzky.

Aktivita v britskom sektore služieb sa v marci zmenšila. Ide o jej prvý pokles odvtedy ako obyvatelia Veľkej Británie v referende v júni 2016 odhlasovali odchod krajiny z Európskej únie. Agentúra IHS Markit v stredu uviedla, že oslabenie britského odvetvia služieb odzrkadľuje nedostatok novej práce, ktorá by nahradila dokončené projekty, keďže mnohí manažéri čakajú na ujasnenie procesu brexitu predtým, ako prijmú nové záväzky.

Index nákupných manažérov (PMI) sektora služieb Británie, ktorý agentúra IHS Markit zostavuje, v marci klesol na 48,9 bodu z februárovej úrovne 51,3 bodu. Hodnota indexu pod hranicou 50 bodov pritom signalizuje zmenšovanie aktivity v odvetví. Hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson uviedol, že zastavenie britského hospodárstva sa pravdepodobne zmení na pokles, „ak sa náhle neoživí dopyt, čo sa zdá vysoko nepravdepodobné vzhľadom na najnovšie zvýšenie neistoty v otázke brexitu“.

Súvisiace články

Aktuálne správy