Bisnode: Číňania strácajú záujem o biznis na Slovensku, objem investícií klesol historicky prvýkrát

, bisnode Foto: SITA/AP

Počet slovenských firiem s čínskym vlastníkom medziročne klesá no rovnako klesajúci trend po prvýkrát zaznamenal aj objem čínskeho kapitálu upísaného v základnom imaní.

„Môže to súvisieť s tým, že plánované investície sa ešte nezrealizovali a rokovania pokračujú, alebo sa v niektorých prípadoch rokovania ukončili,“ tvrdí Petra Štěpánová, analytička poradenskej spoločnosti Bisnode. Podľa poslednej analýzy máme u nás menej medziročne o 27 firiem, ktoré riadia Číňania. Pokles na základnom kapitále pritom predstavuje 112 509 eur.     

Aktuálne na Slovensku podniká 1 309 firiem s vlastníkom z Číny, ktorí u nás majú dovedna zainvestovaných 32 088 798 eur. „Aj keď nejde o historicky najnižší počet firiem, pokles firiem je významný. Od roku 2011, kedy na Slovensku podnikalo historicky najviac firiem s vlastníkom z Číny, tento počet poklesol o 359 podnikov. Objem čínskeho kapitálu naopak z roka na rok narastal na rekordných 32,2 milióna eur v roku 2018, kedy zatiaľ dosiahol svoj strop. Výsledky za prvé tri mesiace tohto roka totiž naznačujú pokles aj v tejto kategórii,“ uvádza Petra Štěpánová.

V základnom kapitále majú čínske firmy na Slovensku aktuálne zainvestovaných dovedna 32 088 798 eur. Historicky najvyššiu úroveň objem čínskeho kapitálu dosiahol vlani, kedy bol na úrovni 32 201 307 eur, čo je o 112 509 eur viac ako v súčasnosti. Naopak najmenej mali Číňania upísaných v základnom imaní v roku 2011, kedy bol objem kapitálu na úrovni 15,7 milióna. V tom čase zároveň na Slovensku podnikalo najviac firiem s čínskym vlastníkom v pozadí (1 668), teda o 359 podnikov viac, ako dnes.   

Súvisiace články

Aktuálne správy