Macquarie: Čaká nás globálny ekonomický rast, stavte na to

, marketwatch Foto: SITA/AP

Investori, ktorí sa domnievajú, že nedávna dávka pozitívnych ekonomických údajov z Číny a Spojených štátov by mohla signalizovať stabilnejšie globálne rastové prostredie, by mohli staviť na výnos z nemeckých dlhopisov.

Analytici spoločnosti Macquarie uviedli, že je tu príťažlivá príležitosť na krátke pozície na trhu s nemeckými vládnymi dlhopismi, ktorých výnosy v priebehu marca klesli na záporné územie. Výnosy klesajú s rastom cien dlhopisov.

Po várke pozitívnych správ  z indexov nákupných manažérov v USA a v Číne ohľadom oživenia, investori začali hovoriť o potenciálnych zelených púčikoch, ktoré sa objavili po globálnom zosynchronizovanom spomalení. V pondelok to vyvolalo prudkú rally na medzinárodných akciových trhoch. „Na základe údajov, ktoré sú„ zmiešané “ale už nie „slabé“, by sa dala urobiť stávka na vyššie výnosy z bundov. Niečo ako budúci obchod so stávkou na zlepšenie globálnych údajov,“ povedal analytik austrálskej banky Macquarie pre marketwatch.

10-ročný výnos nemeckého štátneho dlhopisu, resp. bundu, klesol 22. marca pod nulu a nedávno sa obchodoval na záporných 0,051 %.

V priebehu svojho poklesu sa na krátky čas ocitol pod výnosom 10-ročných japonských vládnych dlhopisov, čo je prvýkrát od roku 2016.

„Ak by sa dáta v Európe odrazili späť… výnosy dlhopisov na konci marca by sa pri spätnom pohľade javili ako príliš nízke,“ píšu analytici Macquarie s tým, že očakávajú návrat výnosov 10-ročného nemeckého bundu späť na 0,25 %.

Správy o tom, že globálne spomalenie už mohlo dosiahnuť svoje dno, sa začali šíriť po tom, čo čínsky oficiálny index nákupných manažérov v nedeľu vzrástol z februárových 49,2 na 50,5. Súkromný sektor meraný indexom nákupných manažérov Caixin China, tiež zaznamenal rast z  49,9 na 50,8. Územie nad 50 odráža oživenie hospodárskej aktivity, zatiaľ čo pod 50 bodov poukazuje na spomalenie.

Mierne oživenie výroby v zahraničí sa však v Európe zatiaľ neprejavilo. Mesačný report PMI od IHS Markit pre eurozónu, hovorí o poklese už osem mesiacov za sebou. Napriek tomu zostávajú analytici Macquarie pozitívni čo sa týka globálneho rastu v tomto roku. Ako argument uviedli zavedenie fiškálnych stimulov v Číne, holubičí tón zo strany globálnych centrálnych bánk, väčšiu istotu na obchodnom fronte a zníženie geopolitickej neistoty. „Či je čínsky PMI najväčším motorom oživenia alebo nie, myslíme si, že myšlienka oživenia globálneho rastu v nasledujúcich mesiacoch si zaslúži pozornosť,“ píšu analytici Macquarie.

Súvisiace články

Aktuálne správy