USA a Čína obnovujú rokovania o riešení obchodnej vojny

Podľa Myrona Brillianta z Americkej obchodnej komory obe strany prešli 90 % cesty k dohode, ale upozornil, že zvyšných 10 % predstavuje najťažšiu časť.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa obnovuje rokovania s Čínou o ukončení obchodnej vojny, ktorá prehĺbila neistotu medzi firmami a investormi a poškodila výhľad globálneho hospodárstva. Obe strany sa v stredu stretávajú už deviatykrát, pričom analytici vyjadrujú nádej, že dve najväčšie ekonomiky sveta sú pravdepodobne blízko nejakej dohody. Vyjednávači sa minulý týždeň stretli v Pekingu na rokovaniach, ktoré minister financií USA Steven Mnuchin označil za "konštruktívne". Teraz čínsky vicepremiér Liou Che vedie tím svojej krajiny vo Washingtone.

"Povzbudzuje nás tón vyjednávaní," povedal v utorok novinárom Myron Brilliant, šéf oddelenia medzinárodných vzťahov Americkej obchodnej komory. Brilliant odhaduje, že obe strany prešli 90 % cesty k dohode, ale upozornil, že "zvyšných 10 % predstavuje najťažšiu časť, najzložitejšiu časť".

Základom sporu sú obvinenia zo strany administratívy prezidenta Trumpa, že Čína kradne technológie a núti americké firmy, aby odovzdávali svoje obchodné tajomstvá. USA s cieľom vytvoriť tlak na Peking uvalili clá na čínske tovary v hodnote 250 mld. USD. Čína prijala odvetné opatrenia a zaviedla clá na dovoz z USA v objeme 110 mld. USD. Prognostici Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu zhoršili výhľad globálnej ekonomiky čiastočne preto, že americko-čínsky spor poškodzuje obchod a spôsobuje, že investori spomaľujú tempo investícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy