Nadácia Pontis oceňovala najzodpovednejšie firmy

Nadácia Pontis ocenila najzodpovednejšie firmy z celého Slovenska. Ocenenia Via Bona Slovakia za rok 2018 rozdala v utorok večer v Starej tržnici v Bratislave. Na slávnostnom galavečere sa zúčastnil aj prezident SR Andrej Kiska.
Víťazmi ocenenia sú firmy, ktoré svojimi projektmi a zodpovednými prístupmi k podnikaniu menia život na Slovensku k lepšiemu. Nadácia prijala tento rok 56 prihlášok malých, stredných a veľkých firiem pôsobiacich na Slovensku. Do finále nezávislé hodnotiace komisie posunuli 23 nominácií v 8 kategóriách. Komisie tvorili zástupcovia biznisu, štátnej správy, médií, mimovládneho sektora a vzdelávacích inštitúcií.
Víťaznou firmou v hlavnej kategórii Zodpovedná veľká firma sa stala spoločnosť Accenture, ktorá sa prostredníctvom svojej stratégie firemnej spoločenskej zodpovednosti snaží zlepšovať podmienky, v ktorých žijeme a pracujeme.
Ocenenie v druhej hlavnej kategórii Zodpovedná malá/stredná firma získala firma Letmo SK, ktorá si zakladá na filozofii celoživotného partnerstva s klientom. Spoločnosť im prináša špičkové invalidné vozíky vyhovujúce ich potrebám, od najlacnejších plne hradených typov až po prémiové modely pre vrcholovo aktívnych užívateľov.
Novinkou tohto ročníka bolo ocenenie Dobre spravovaná firma za rok 2018, ktorú si odniesla spoločnosť Slovnaft za transparentnosť pri zverejňovaní údajov o správe spoločnosti v súlade s princípmi Corporate Governance.
Férovým hráčom na trhu sa stalo vydavateľstvo N Press, ktoré bojuje proti dezinformáciám či konšpiračným teóriám a otvára dôležité spoločenské témy medzi mladými.
Dobrým partnerom komunity sa stal Slovak Telekom za prinášanie dlhodobých a systematických pozitívnych zmien pre nepočujúce komunity. Cieľom telekomunikačnej spoločnosti je vytvoriť krajinu, kde hendikep nepočujúcich nebude prekážkou v ich bežnom živote.
Zelenou firmou sa stala spoločnosť Nosene, ktorá dáva oblečeniu druhú šancu a snaží sa tak rozšíriť myšlienku udržateľnosti v módnom priemysle. Firma okrem toho rozširuje povedomie o recyklácii textilného odpadu a dosahu módy na životné prostredie.
V kategórii Skvelý zamestnávateľ bol najúspešnejším Slovnaft, ktorý bol ocenený za komplexnú starostlivosť o svojich zamestnancov a podporu rovnováhy ich pracovného a osobného života. Spoločnými silami si zamestnanci Slovnaftu vytvorili miesto, kde môžu prísť aj so svojimi rodinami na aktívny relax po práci.
V rámci tejto kategórie bola udelená aj špeciálna cena pod záštitou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR s názvom Zamestnávateľ ústretový k rodine, rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí. Túto cenu si odniesla spoločnosť Swiss Re Management AG za autentický rodový a antidiskriminačný prístup k zamestnankyniam a zamestnancom a absolútnu flexibilitu miesta a času práce.
Víťazom v kategórii Sociálne inovácie sa stala spoločnosť T-Systems Slovakia, ktorá vyvinula aplikáciu pre zrakovo postihnutých s cieľom zvýšiť ich samostatnosť pri pohybe a orientácii v priestoroch múzea. Ide o riešenie, ktoré umožní nevidiacemu a zrakovo postihnutému byť skutočne sám v múzeu.
Cenu za príspevok k napĺňaniu Cieľov udržateľného rozvoja si odniesla firma Stiga Slovakia za inšpiratívny príklad, ako riešiť problém inklúzie rómskej komunity na pracovnom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy