SR sa podarilo predať dlhopisy s 11-ročnou splatnosťou za 1 mld. eur

Slovenská republika sa úspešne vrátila na medzinárodné kapitálové trhy a vďaka novej 11-ročnej emisii dlhopisov získala prostriedky v objeme jednej miliardy eur. O transakciu malo záujem viac ako 150 investorov a celkový dopyt presiahol päť miliárd eur. Vyplýva to z údajov zverejnených Agentúrou pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).
Slovenská republika pridelila mandát Deutsche Bank, HSBC, NATIXIS, Société Générale a Všeobecnej úverovej banke ako Spoločným vedúcim manažérom tejto transakcie. „Priaznivé trhové podmienky umožnili Slovenskej republike získať zdroje v objeme jednej miliardy eur splatné 9. apríla 2030 za rizikovú prirážku 21 bázických bodov nad úrokové swapy,“ informoval Ardal.
Na transakcii sa zúčastnilo viac ako 150 investorov, pričom celkový dopyt presiahol päť miliárd eur. „V utorok ráno za priaznivých trhových podmienok SR otvorila knihy s úvodnou indikáciou rizikovej prirážky na úrovni okolo 30 bázických bodov nad úrokové swapy pre 11-ročnú emisiu v objeme jednej miliardy a v priebehu 1,5 hodiny dopyt dosiahol tri miliardy eur,“ vyčíslil Ardal. Následne banky upravili oficiálne odporúčanie rizikovej prirážky na úroveň okolo 25 bázických bodov nad úrokové swapy. „Dopyt investorov si udržal rastúci trend a presiahol päť miliárd eur, čo umožnilo bankám zatvoriť knihu už po 2,5 hodine od jej otvorenia a stanoviť rizikovú prirážku pre novú emisiu dlhopisov s objemom jednej miliardy eur na úrovni 21 bázických bodov nad úrokové swapy, čo predstavuje zlepšenie o približne 9 bázických bodov oproti úvodnej indikácii a jeden bázický bod pod krivkou reálnej ceny.
„Päťnásobný dopyt v porovnaní s objemom vydávanej emisie znamená najvyšší záujem investorov po dlhových cenných papieroch v regióne strednej a východnej Európy od júna 2018,“ priblížil Ardal.
Zloženie investorov bolo vysoko diverzifikované, a to tak z hľadiska geografického, ako aj z hľadiska typu investora. Najväčší záujem mali investori z Francúzska, Rakúska, Nemecka, ale aj zo Slovenska a Veľkej Británie. Dlhopisy nakúpili aj investori zo Škandinávie a južnej Európy. Z hľadiska typu investorov najvyšší dopyt mali manažéri fondov, banky a poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy