Plzeňský Prazdroj predal vlani na Slovensku 1,6 mil. hektolitrov piva

V porovnaní s rokom 2017 sa tak predaj piva pod značkou plzenského pivovaru, pivovaru Šariš ako aj pôvodného pivovaru Topvar, na Slovensku zvýšil o takmer 6 %.

Spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko, ktorá prevádzkuje aj pivovar Šariš, predala vlani na slovenskom trhu 1,6 milióna hektolitrov piva. V porovnaní s rokom 2017 sa tak predaj piva pod značkou plzenského pivovaru, pivovaru Šariš ako aj pôvodného pivovaru Topvar, na Slovensku zvýšil o takmer 6 %. Viac ako dve tretiny predaja sa pritom realizovali v obchodných sieťach, 30 % tvoril predaj v gastroprevádzkach.

 

Trendom na Slovensku pritom podľa obchodného riaditeľa spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko Martina Grygaříka boli vlani najmä prémiové pivá a predovšetkým nealkoholické a ochutené pivá. Práve v tomto segmente zaznamenala firma dvojciferný medziročný nárast predaja a podľa Grygaříka je jeho úspech na Slovensku špecifikom aj z pohľadu okolitých krajín.

Spoločnosť sa aj v tomto roku zameriava najmä na predaj svojich prémiových produktov. Výzvou pre pivovarnícke spoločnosti bude podľa Grygaříka na Slovensku v tomto roku najmä hokejový svetový šampionát. Plzeňský Prazdroj pritom stále vidí na Slovensku významný potenciál rastu predaja. Podľa Grygaříka totiž spotreba piva v krajine dosahuje zhruba iba polovičnú úroveň spotreby v Českej republike.

Potvrdzujú to aj čísla japonskej nadnárodnej pivovarníckej spoločnosti Kirin, podľa ktorej v roku 2016 dosiahla konzumácia piva na obyvateľa v Českej republike 143,3 litra, čo krajinu radilo na prvú priečku vo svete. Slovensko bolo s konzumáciou piva na obyvateľa v objeme 80,3 litra celosvetovo na 14. mieste.

Spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko stojí na základe pôvodných pivovarov Topvar a Šariš, ktoré v roku 2007 sfúzovali pod firmu Pivovary Topvar a následne sa výroba koncentrovala v pivovari Šariš. Spoločnosť Pivovary Topvar v roku 2017 v rámci európskej akvizície prevzala od dovtedajšieho vlastníka SABMiller japonská spoločnosť Asahi Breweries.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy