Svetová obchodná organizácia zhoršila prognózu rastu globálneho obchodu

Ešte vlani v septembri Svetová obchodná organizácia očakávala, že globálny obchod sa v tomto roku posilní o 3,7 %, teraz ráta s rastom iba na úrovni 2,6 %.

Svetová obchodná organizácia (WTO) zhoršila prognózu rastu globálneho obchodu v tomto roku o viac ako percentuálny bod a očakáva, že posilní len o 2,6 %. Dôvodom je spomalenie ekonomiky a obchodný konflikt medzi USA a Čínou. V septembri minulého roka WTO odhadovala, že v roku 2019 sa svetový obchod zväčší o 3,7 %. "Keďže napätie v obchodnej oblasti je vysoké, tento výhľad by nemal nikoho prekvapiť," povedal v utorok generálny riaditeľ WTO Roberto Azevédo.

 

Okrem obchodnej vojny perspektívu globálneho obchodu podľa WTO zhoršuje aj slabší ekonomický rast v Severnej Amerike, Európe a Ázii. Organizácia uviedla, že dôvodom spomalenia hospodárstva je vytrácanie sa vplyvu fiškálneho stimulu zo strany administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa a poukázala aj na postupné zmenšovanie menových stimulov v Európe. V minulom roku globálny obchod posilnil iba o 3 %, čiže podstatne menej v porovnaní s predpoveďou WTO, ktorá rátala s jeho rastom o 3,9 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy