Zväz cestovného ruchu očakáva rast záujmu o služby po znížení DPH a zavedení príspevku na rekreáciu

Toto sú dve kľúčové opatrenia, ktoré v tomto aj v budúcich rokoch pomôžu výraznejšiemu rozvoju služieb cestovného ruchu, informoval prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák.

Zväz cestovného ruchu SR (ZCR) očakáva nárast záujmu o služby v tomto odvetví po znížení sadzby dane z pridanej hodnoty na ubytovainie na 10 percent a po zavedení príspevku na domácu rekreáciu zamestnancov od začiatku tohto roka. "Toto sú dve kľúčové opatrenia, ktoré v tomto aj v budúcich rokoch pomôžu výraznejšiemu rozvoju služieb cestovného ruchu. Zvýšia sa obraty hlavne v ubytovacích zariadeniach, ale aj v ostatných zariadeniach cestovného ruchu, v stravovaní, v sprievodcovských a ďalších nadväzujúcich činnostiach," informoval v utorok na tlačovej besede prezident ZCR Marek Harbuľák po valnom zhromaždení organizácie.

 

Zníženie DPH na ubytovanie podľa Harbuľáka zároveň umožní viac investovať do zariadení, do ľudí a zvyšovať mzdy, ktoré v cestovnom ruchu patria k najnižším. "Posledné dva roky ukazujú, že práve nárast miezd v službách cestovného ruchu (o takmer 10 %) je najvýraznejší, ak budeme porovnávať jednotlivé odvetvia," povedal Harbuľák s tým, že naďalej budú žiadať zníženie DPH aj na stravovacie služby. Ucelenejšie informácie o vplyve zníženia DPH na ubytovanie a rekreačných poukazov na rast záujmu o služby domáceho cestovného ruchu budú podľa neho známe až po letnej sezóne.

Šéf ZCR označil za dôležitú udržateľnosť fungovania cestovného ruchu, pričom štát by mal politiku v tomto odvetví koordinovať a posilniť riadenie. Malo by to byť podľa neho v podobe napríklad vytvorenia ministerstva pre cestovný ruch, alebo organizácie na podporu tohto sektora, ako náhrada za zrušenú Slovenskú agentúru pre cestovný ruch.

"Vidíme potrebu založenia, alebo posilnenia tohto riadenia, chceme hľadať spoločne formu ako riadenie posilniť," uviedol Harbuľák. Potrebné sú podľa neho tiež stabilné financovanie aktivít v cestovnom ruchu zo zdrojov štátu, primeraná miera regulácií a ďalšie znižovanie administratívnej záťaže, vrátane daní a odvodov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy