Recesia talianskej ekonomiky vyvoláva obavy

Recesia talianskej ekonomiky vyvoláva obavy. Vláda v Ríme by mala urobiť viac, aby hospodárstvo krajiny ožilo. Vyhlásil to v utorok predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.
„Som trochu znepokojený, keď vidím, že situácia v talianskej ekonomike sa stále zhoršuje. Chcel by som, aby talianske úrady vyvinuli ďalšie úsilie na udržanie hospodárskeho rastu Talianska,“ povedal Juncker.
Juncker pripomenul, že Taliansko má „obmedzený“ priestor pre expanzívnu rozpočtovú politiku vzhľadom na jeho „vysoký verejný dlh“. Komisia je však s Rímom „v kontakte“, aby zistila, ako ďalej postupovať.
Šéf EK, ktorá okrem iného monitoruje rozpočtovú disciplínu v bloku, to povedal na tlačovej konferencii po stretnutí s talianskym premiérom Giuseppom Contem v Ríme.
Taliansko, tretia najväčšia ekonomika eurozóny, je jedinou krajinou EÚ, ktorá sa prepadla do recesie. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v pondelok (1. 4.) vyhlásila, že výkon talianskeho hospodárstva sa v roku 2019 zníži o 0,2 %.
V dôsledku slabého výkonu hospodárstva bude pre taliansku vládu ťažšie udržať vysokú úroveň verejného dlhu, ktorý sa vyšplhal na viac ako 130 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Populistická vláda v Ríme v rozpočte na tento rok zvýšila výdavky na sociálne zabezpečenie, v dôsledku čoho jeho deficit oproti vlaňajšku stúpne, čo je v rozpore s rozpočtovou disciplínou EÚ, aby tak podporila oživenie hospodárstva. Za túto stratégiu si vyslúžila medzinárodnú kritiku.
Taliansky minister hospodárstva Giovanni Tria v pondelok (1. 4.) povedal, že vláda stanoví nový cieľ rozpočtového deficitu pre rok 2019. OECD predpovedala Taliansku deficit v tomto roku až 2,5 % HDP namiesto naplánovaného schodku 2,04 % HDP, na ktorom sa dohodlo s Bruselom.
Taliansko má vydať nové prognózy do 10. apríla a v dokumente stanoví aj počiatočný rámec na rok 2020.
Tria dodal, že napriek spomaleniu hospodárstva vláda nebude sprísňovať politiku na udržanie deficitu, ale v každom prípade chce udržať pod kontrolou verejné financie. A prijme balík stimulov, aby zabezpečila rast ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy