Deti zavraždeného novinára Jamala Khashoggiho údajne dostali odškodné za smrť svojho otca

, CNBC Foto: SITA/AP

Deti Jamala Khashoggiho údajne dostali od Saudov peniaze a domy za milióny. The Washington Post napísal, že ide o súčasť snahy saudskej vlády dosiahnuť dlhodobú dohodu s rodinou Khashoggiovcov a zabezpečiť, aby zmiernili svoje verejné vyhlásenia.

Jamal Khashoggi patril k otvoreným kritikom saudskej vlády, zavraždili ho v októbri 2018 na veľvyslanectve Saudskej Arábie v Istanbule. Vražda dvihla vlnu globálnych protestov a niektoré krajiny a firmy sa rozhodli dištancovať od kráľovstva. Počas šiestich mesiacov od smrti urobili členovia rodiny Khashoggi niekoľko verejných vystúpení, ale nevyjadrili sa k údajnej účasti korunného princa Mohammeda bin Salmana na sprisahaní vraždy.

Saudská Arábia v rámci počiatočného vyšetrovania vraždy prepustila päť najvyšších predstaviteľov a zatkla 18 Saudov. Napriek tomu zostáva 11 podozrivých, ktorí sú zahalení rúškom tajomstvom. Mená obžalovaných a obvinenia proti nim neboli zverejnené. Zdroje pre The Post uviedli, že dvaja Khashoggiho synovia a dve dcéry dostali v Saudskej Arábii domy za milióny dolárov spolu s "mesačnými päťmiestnymi platbami" po smrti ich otca. Nemenované zdroje uviedli, že "krvavé peniaze" ukončia vyšetrovanie v najbližších mesiacoch.

Saudský korunný princ Mohammed bin Salman (vpravo) a Salah Khashoggi, syn Jamala Khashoggiho
Saudskí predstavitelia pre The Post povedali, že opatrenia sú súčasťou úsilia saudskej vlády dosiahnuť dlhodobú dohodu s rodinou Khashoggiovcov a zabezpečiť, aby zmiernili svoje verejné vyhlásenia. Ďalší saudskoarabský predstaviteľ, ktorého cituje The Washington Post , poprel, že platby boli v rámci tohto programu. Povedal, že sú súčasťou „zvykov a kultúry“ kráľovstva, ktoré ponúkajú finančnú podporu obetiam násilného trestného činu.

Súvisiace články

Aktuálne správy