Pokles pôrodnosti aj boj proti migrantom: Maďari ponúknu bezúročný úver manželom, ak majú v úmysle mať deti

, ČTK Foto: SITA/AP

Bezúročná pôžička vo výške desať miliónov forintov (31 148,77 EUR). Maďarský parlament schválil zákon, ktorý podporuje zakladanie rodín. Informovala agentúra DPA.

Nárok na desaťmiliónovou pôžičku majú zo zákona manželské páry, ak má žena najviac štyridsať rokov, aspoň jeden z manželov môže preukázať, že je zamestnaný, obaja manželia majú čistý trestný register a obaja sú bez dlhov na daniach. Záruku prevezme štát. O úver je možné požiadať do konca roka 2022. Tretina pôžičky bude manželskému páru uvoľnená pri narodení druhého dieťaťa a celá suma pri treťom dieťati, napísala DPA. Použitie úveru nie je viazané.

Zákon je jedným z opatrení, ktorými maďarská vláda chce materiálne podporiť pôrodnosť v krajine. Pravicový premiér Viktor Orbán tieto chystané kroky oznámil vo februári. Za schválenie zákona hlasovali nielen poslanci vládnej strany Fidesz, ale aj výrazná väčšina opozičných zákonodarcov. Premiér Orbán podporou rodín chce čeliť myšlienke znížiť pokles pôrodnosti v krajine migráciou. Podľa štatistiky v roku 2016 pripadalo v Maďarsku na jednu ženu 1,45 pôrodov, na Slovensku to bolo 1,4.

Súvisiace články

Aktuálne správy