Čínske banky zaznamenali za rok 2018 nárast ziskov

Čínske banky zaznamenali za rok 2018 nárast ziskov, varovali však, že neistá situácia doma aj vo svete by mohli v tomto roku vyvíjať tlak na bankový sektor.
Bank of China (BoC) vykázala za minulý rok zisk 192,44 miliardy jüanov (25,52 miliardy eur), čo je o 4 % viac ako v roku 2017. Banka to pripísala stabilnej ekonomike a „obozretnej menovej politike“ čínskej vlády.
„Bankový sektor však „bude v roku 2019 čeliť zložitému prevádzkovému prostrediu,“ uviedla BoC vo svojej výročnej správe, ktorú predložila hongkongskej burze cenných papierov koncom minulého týždňa.
„Motory rastu globálnej ekonomiky zoslabnú, medzinárodné finančné trhy budú naďalej vystavené riziku fluktuácie a fungovanie hospodárstva bude podliehať množstvu neistôt,“ dodala.
Priemyselná a komerčná banka Číny (ICBC), najväčšia banka v krajine, dosiahla v roku 2018 čistý zisk vo výške 297,68 miliardy CNY, čo predstavuje nárast o 4,1 %.
Druhý najväčší poskytovateľ úverov v krajine, Čínska stavebná banka, zaznamenala vlani nárast zisku o 5,11 % na 254,66 miliardy CNY. Aj táto banka to okrem iných faktorov pripísala „stabilnému rastu“ hospodárstva aj rozhodnutiu centrálnej banky znížiť hranicu pre povinné minimálne rezervy bánk.
Čína a USA po väčšinu minulého roka zavádzali proti sebe clá. Tie spolu s otrasmi na globálnych trhoch ovplyvnili výkon ekonomiky, a tým aj výsledky čínskych bánk.
Obchodní vyjednávači z Pekingu a Washingtonu sa snažia urovnať spory. USA obviňujú Čínu, že roky používa nekalé praktiky, keďže dotuje štátne firmy a zároveň núti americké firmy, aby odovzdali svoje know-how čínskym partnerom, ak chcú pôsobiť na tamojšom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy