Šéf Facebooku vyzval na väčšiu reguláciu internetu

Pravidlá ako je všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR), ktoré vlani nadobudlo platnosť v Európe, by sa podľa Marka Zuckerberga mali prijať aj inde vo svete.

Generálny riaditeľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg vyzval na posilnenie vonkajšej regulácie v niekoľkých oblastiach, v ktorých sa firma prevádzkujúca sociálnu sieť v uplynulých rokoch dostala do problémov, a to v oblasti škodlivého obsahu, čestnosti volieb, ochrany súkromia a prenosnosti údajov. V článku v sobotňajšom vydaní denníka Washington Post Zuckerberg uviedol, že v dohľade nad internetom by mali byť skôr aktívnejšie vlády a regulátori ako súkromné firmy, ako je Facebook.

Viac regulácie v tom, čo predstavuje škodlivý obsah, by mohlo „stanoviť základnú čiaru“ v otázke, čo je zakázané a vyžadovať od firiem, aby budovali systémy s cieľom udržiavať škodlivý obsah na úplnom minime, napísal šéf Facebooku. Dodal, že také pravidlá ako je všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR), ktoré vlani nadobudlo platnosť v Európe, by sa mali prijať aj inde vo svete.

Článok v denníku Washington Post Zuckerberg zverejnil niekoľko dní po tom, ako bol Facebook terčom kritiky, keď útok na Novom Zélande, pri ktorom zahynulo 50 ľudí, bol na sociálnej sieti naživo odvysielaný. Zuckerberg a ostatní „si začínajú uvedomovať, že divoký, Divoký západ internetu minulosti je v týchto dňoch už preč“, povedal Tim Bajarin, šéf poradenskej spoločnosti Creative Strategies. „A internet a hlavne stránky sociálnych médií teraz potrebujú podrobnejší dohľad vládnych inštitúcií,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy