Objem fúzií a akvizícií vo svete v 1. kvartáli klesol takmer o pätinu

Objem fúzií a akvizícií vo svete klesol v 1. kvartáli tohto roka takmer o pätinu. Podpísala sa pod to najmä Európa, kde obavy zo zhoršovania vývoja ekonomiky a z možného neriadeného brexitu odradili viaceré firmy od akvizičných aktivít. Opakom sú USA, kde sa objem fúzií a akvizícií za prvé tri mesiace roka zvýšil takmer o desatinu.
Aktivita na trhu fúzií a akvizícií klesla v Európe podľa údajov spoločnosti Refinitiv v prvých troch mesiacoch tohto roka oproti rovnakému obdobiu roka 2018 o 67 %. To sa odrazilo na vývoji globálneho trhu s fúziami a akvizíciami, kde ich objem klesol za 1. kvartál o 17 % na 927 miliárd USD (825,10 miliardy eur).
Analytici síce počítali s tým, že vývoj na trhu fúzií a akvizícií bude o niečo horší po tom, ako rok 2018 vykázal tretie najlepšie výsledky v tejto oblasti v histórii. Napriek tomu sa objavili niektoré znepokojujúce signály. Jedným je objem cezhraničných fúzií a akvizícií, ktorý sa v 1. kvartáli znížil medziročne o 45 %. Firmy sa radšej sústredili na posilnenie pozície na domácom trhu.
„Podľa mnohých podnikov je vzhľadom na neistotu súvisiacu s brexitom a obchodným konfliktom USA s Čínou v stávke príliš veľa,“ povedal Dirk Albersmeier z banky JPMorgan Chase.
Británia, ktorá bola tretím najväčším trhom pre fúzie a akvizície na svete, o túto pozíciu prišla, pričom sa na ňu dostala Saudská Arábia. Objem fúzií/akvizícií v Británii klesol medziročne o 62 % a ešte väčší pokles zaznamenala aktivita v tejto oblasti v Nemecku. Tam klesla o 76 %.
Podľa investičných bankárov zostane aktivita na poli fúzií a akvizícií v Európe utlmená pravdepodobne ešte nejaký čas s výnimkou niektorých spoločností, usilujúcich sa o vytvorenie národného šampióna. To sa týka napríklad nemeckých bánk Deutsche Bank a Commerzbank, ktoré začali diskusie o fúzii.
Aj britské firmy, snažiace sa o prežitie po odchode Británie z Európskej únie, by mohli uzatvoriť určité kontrakty s cieľom ustáť očakávané problémy na trhu, povedal Philip Noblet z banky Jefferies. „Tlak na tieto spoločnosti sa bude v nasledujúcich mesiacoch zvyšovať. Niektoré z nich si tak budú musieť vybrať medzi konsolidáciou na domácom trhu a reštrukturalizáciou,“ dodal Noblet.
Na rozdiel od Európy Spojené štáty, ktoré sú najväčším svetovým trhom pre fúzie a akvizície, zaznamenali tento rok najlepší štart od roku 2000. V 1. kvartáli oznámili fúzie a akvizície za 489,52 miliardy USD, čo znamená medziročný rast o 9,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy