Británia varovala, že Huawei predstavuje významné bezpečnostné riziko

Britská vláda vo štvrtok varovala, že čínsky výrobca telekomunikačných zariadení Huawei predstavuje "významné" bezpečnostné riziko.

Britská vláda vo štvrtok varovala, že čínsky výrobca telekomunikačných zariadení Huawei predstavuje „významné“ bezpečnostné riziko. To sťaží čínskej firme vyhliadky na budovanie mobilných sietí novej generácie 5G.
V 46-stranovej hodnotiacej správe o bezpečnostných rizikách Huawei, na objednávku vlády, britskí experti síce priamo nevyzvali na zákaz používania telekomunikačných zariadení čínskej firmy v 5G sieťach. Ale odhalili významné technické problémy, zvlášť „základné chyby“ v softvére a v kybernetickej bezpečnosti, ktoré podľa nich predstavujú „výrazne zvýšené riziko pre operátorov v Spojenom kráľovstve“.
To zvýši tlak na spoločnosť, ktorá čelí obvineniam zo strany Západu, že Peking by mohol využiť jej zariadenia na špionáž.
Huawei opakovane vyhlásil, že jeho zariadenia nepredstavujú žiadne riziko, a trvá na tom, že by nezdieľal údaje o zákazníkoch s Pekingom. A vo štvrtok povedal, že berie zistenia britskej vlády „veľmi vážne.“
Experti v správe skonštatovali, že čínska spoločnosť neurobila „žiadny významný pokrok“ pri riešení bezpečnostných chýb a nemajú dôveru v jej schopnosť spoločnosti urobiť navrhované opatrenia na vyriešenie „základných chýb.
Neobvykle priama kritika je novou ranou pre najväčšieho svetového výrobcu mobilných sieťových zariadení, ktorý čelí v posledných mesiacoch podrobným previerkam.
Predstavitelia Spojených štátoch aj iných krajín verejne vyjadrili znepokojenie, že zariadenie spoločnosti Huawei by mohol Peking využiť na špehovanie alebo sabotáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy