Nálada v slovenskej ekonomike stagnuje, za dlhodobým priemerom zaostáva

Kým v sektore služieb a obchodu dôvera v marci oproti februáru stúpla, zhoršila sa v priemysle, stavebníctve a taktiež medzi spotrebiteľmi.

Nálada v slovenskej ekonomike sa v marci oproti predchádzajúcemu mesiacu nezmenila. Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu medzimesačne vzrástol iba minimálne o 0,1 bodu na úroveň 98,5 bodu. Ako informuje Štatistický úrad SR (ŠÚ), dôvera vzrástla v službách a čiastočne v obchode, na druhej strane klesla v priemysle a v menšej miere v stavebníctve a u spotrebiteľov. Aktuálne tak indikátor zaostáva za dlhodobým priemerom o 5,1 bodu a medziročne je nižší o 4,5 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle pritom v marci klesol o 9,4 bodu na zápornú úroveň 5,7 bodu. Vývoj indikátora podľa štatistikov nepriaznivo ovplyvnili všetky jeho zložky a to najmä pokles očakávanej produkcie v najbližších troch mesiacoch. Indikátor dôvery v stavebníctve v marci klesol o tri body na záporných 14,5 bodu vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok však stále prevyšuje dlhodobý priemer o 10,5 bodu.

Dôvera v obchode naopak v porovnaní s februárom mierne stúpla, keď sa hodnota indikátora zvýšila o 0,7 bodu na 18 bodov vplyvom pozitívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách po minulomesačnom poklese v marci opäť vzrástol, a to o 8,3 bodu na sedem bodov. Vývoj indikátora bol ovplyvnený priaznivými hodnoteniami podnikateľskej situácie, ako aj dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili negatívne.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa po minulomesačnom zlepšení opäť zhoršila. V marci sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o dva body na úroveň mínus sedem bodov, a to najmä v dôsledku spotrebiteľských očakávaní rastu nezamestnanosti a čiastočne horších očakávaní vývinu finančnej situácie v domácnostiach a celkovej hospodárskej situácie, zatiaľ čo perspektívy úspor domácností sa mierne zlepšili.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy