Swedbank: Padák pre generálnu riaditeľku po obvineniach z prania špinavých peňazí

, reuters;SITA Foto: YT/Expressen TV

Swedbank vo štvrtok krátko pred svojím výročným zasadnutím dramaticky prepustila výkonnú riaditeľku Birgitte Bonnesenovú po tom, čo veriteľ čelil obvineniam, že sa podieľal na praní špinavých peňazí v Pobaltí. Informovala agentúra Reuters.

Bonnesenovej pozícia sa stala prakticky neudržateľnou po tom, čo jej traja z piatich najväčších investorov povedali, že budú hlasovať za vyvodenie zodpovednosti za jej posledné finančné výsledky na výročnej schôdzi.

„Vývoj v uplynulých dňoch vytvoril na banku obrovský tlak. Rada preto rozhodla o odvolaní Birgitte Bonnesenovej zo svojej pozície,“ uviedol vo vyhlásení švédsky predseda Lars Idermark. Za úradujúceho generálneho riaditeľa vymenovali finančného riaditeľa Andersa Karlssona.

Rozhodnutie prišlo deň po tom, ako švédsky úrad pre hospodársku kriminalitu urobil prehliadky v sídle banky. Švédska prokuratúra prešetruje, či 15 najväčších akcionárov Swedbank nelegálne dostalo informácie o prepojení banky so škandálom súvisiacim s praním špinavých peňazí pred tým, ako prípad minulý mesiac zverejnila švédska televízia.

Obvinenia z prania špinavých peňazí vo Swedbank, ktoré vyšli najavo v medializovanej správe minulý mesiac, vyvolali obavy, že najväčší veriteľ v pobaltskom regióne sa zapletie do škandálu, ktorý pohltil jej súpera Danske Bank a bude čeliť hrozbe súdnych sporov, pokút a iných sankcií.

Akcie Swedbank vo štvrtok prišli o 3,7 %.

Švédska televízia minulý mesiac uviedla, že klienti Swedbank mohli previesť minimálne 40 mil. švédskych korún  medzi Swedbank a estónskou pobočkou Danske Bank. Generálny riaditeľ Danske Bank Thomas Borgen rezignoval v decembri po tom, ako sa interným vyšetrovaním zistilo, že cez estónsku pobočku banky v rokoch 2007 až 2015 prešli podozrivé toky financií v sume zhruba 200 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy