Agentúra Fitch má zaplatiť rekordnú pokutu, päť miliónov eur

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Európsky úrad pre cenné papiere a trhy (ESMA) vymeral ratingovej agentúre Fitch rekordnú pokutu 5,13 milióna eur za porušenie pravidiel, ktoré majú zabrániť konfliktu záujmov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Úrad uviedol, že pätinový podiel v pobočkách agentúry Fitch v Británii, Francúzsku a Španielsku od júna 2013 do apríla 2018 nepriamo vlastnila súkromná osoba. Tento akcionár, ktorého meno úrad nezverejnil, bol pritom v daný čas členom vedenia troch organizácií, ktorých úverovú spoľahlivosť tieto pobočky posudzovali.

Úverové ratingy sú kľúčovou súčasťou finančného systému, pretože slúžia investorom na posúdenie rizikovosti ich investícií. Ratingy majú významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému podniku, štátu či inému subjektu požičiavať peniaze a takisto na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu.

Popredné ratingové agentúry Moodys, Standard & Poors a Fitch sa po vypuknutí finančnej krízy stali terčom kritiky kvôli vysokému hodnoteniu finančných produktov, ktoré sa neskôr ukázali byť spúšťačom rozsiahlych turbulencií na finančných trhoch.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy