Ceny ropy mierne klesli, americká WTI sa obchoduje okolo 59 USD/barel

Ceny ropy vo štvrtok ráno nadviazali na stredajší (27. 3.) pokles. Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa vo štvrtok ráno o 8.39 h SEČ predával po 59,13 USD (52,51 eura).

Ceny ropy vo štvrtok ráno nadviazali na stredajší (27. 3.) pokles.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa vo štvrtok ráno o 8.39 h SEČ predával po 59,13 USD (52,51 eura). To bolo o 28 centov alebo 0,47 % menej než v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Americká ropa počas stredy stratila 53 centov alebo 0,9 % a uzavrela na úrovni 59,41 USD za barel. Májový kontrakt na severomorskú ropu Brent vo štvrtok ráno zlacnel o 24 centov alebo 0,35 % na 67,62 USD za barel.
Obavy z ochladenia ekonomiky sa zintenzívnili, čo má negatívny vplyv na ceny rizikovejších aktív, medzi ktoré patrí aj ropa. Ďalším negatívnym faktorom je nečakaný nárast zásob v USA. Podľa stredajšej správy amerického ministerstva energetiky ropné rezervy v USA v týždni skončenom 22. marca stúpli o 2,8 milióna barelov. Analytici počítali s poklesom.
Ruský minister energetiky Alexander Novak sa na budúci týždeň v Moskve stretne s venezuelským ministrom energetiky Manuelom Quevedom, informovala ruská tlačová agentúra Interfax. Venezuela, ktorá je dôležitým producentom čierneho zlata a členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), sa musí vyrovnávať v hlbokou politickou a ekonomickou krízou. Nedávne výpadky prúdu údajne zasiahli aj dôležité prekladiská ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy