Finančná správa poslala podnikateľom v súvislosti s eKasou 200.000 upozornení

Takmer 200.000 informatívnych upozornení už poslala Finančná správa SR podnikateľom, ktorí využívajú elektronické registračné pokladnice. Podnikatelia by si mali v súvislosti so zavedením projektu eKasa skontrolovať rozsah plnej moci osôb, ktoré podávajú v mene podnikateľa elektronické formuláre na portáli finančnej správy.

Softwarningové upozornenia poslala finančná správa podnikateľom elektronicky. "Žiadosť o registráciu online registračnej pokladnice, ako aj činnosti súvisiace so zavedením online registračnej pokladnice, budú mať osoby, ktoré sú oprávnené na podávanie všetkých formulárov," upozornila hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Ivana Skokanová. Projekt zavedenia registračných pokladníc online pripojených na finančnú správu sa rozbehne od 1. apríla.

Po tomto termíne budú mať prístup do eKasa zóny všetky osoby, ktoré doteraz podávali za spoločnosť dokumenty. Podnikatelia môžu po spustení projektu nastaviť oprávnenia tak, aby ich v konaní pre eKasu zastupovali iba nimi určené osoby.

Online pripojenie na portál finančnej správy je od začiatku apríla povinné iba pre podnikateľov, ktorým od tohto dátumu prvý raz vznikne povinnosť evidovať tržbu. Pre všetkých ostatných podnikateľov je online napojenie na finančnú správu povinné od 1. júla.

Softwarning – priateľské informatívne oznamy, posiela finančná správa vybraným skupinám klientov už od konca roka 2017. Pravidelne zasiela do elektronických schránok na portáli finančnej správy, napríklad upozornenia na zistené rozdiely medzi kontrolným výkazom DPH a daňovým priznaním k DPH, na previazanosť nálezov z kontrol na DPH na daň z príjmu právnických osôb, na daňový nedoplatok, ale napríklad aj ako upozornenie na posledný deň splatnosti daňovej pohľadávky evidovanej na spotrebnej dani.

Súvisiace články

Aktuálne správy