Ceny ropy pokračovali v raste, cena Brentu prekročila 68 USD/barel

Ceny ropy pokračovali v stredu v raste, ktorý zaznamenali deň predtým. Jeho tempo však nie je výrazné, keďže spomaľovanie rastu svetovej ekonomiky vyvoláva obavy z budúceho dopytu po komodite.
K výraznejšiemu zvýšeniu cien ropy došlo v utorok (26. 3.) v reakcii na problémy Venezuely pri vývoze suroviny, keď prístavy zasiahol pondelkový výpadok v dodávkach elektrickej energie. Bol to druhý masívny výpadok prúdu vo Venezuele v priebehu mesiaca.
Ceny okrem toho čiastočne ovplyvnila informácia Amerického ropného inštitútu (API), podľa ktorého zásoby ropy v USA vzrástli minulý týždeň o 1,9 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici pritom očakávali pokles o 1,2 milióna barelov. Trhy teraz čakajú na oficiálne informácie o vývoji ropných zásob v USA, ktoré v stredu oznámi americké ministerstvo energetiky.
Podľa ekonómov sa vývoj cien ropy v nasledujúcom období dá ťažko odhadovať, dokiaľ nebude jasný výsledok obchodných rokovaní medzi Čínou a USA. Ďalšie kolo rokovaní medzi Pekingom a Washingtonom sa začína vo štvrtok.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji vzrástla do 7.34 h SEČ o 22 centov na 68,19 USD (60,39 eura) za barel. Počas utorkového obchodovania zaznamenala rast o 67 centov.
Cena americkej ľahkej ropy WTI sa menila len minimálne. Dosiahla 59,98 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje rast o štyri centy. V utorok rast dosiahol 1,12 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy