EÚ a Čína sa budú snažiť o vytvorenie férovejších pravidiel svetového obchodu

Lídri Číny, Francúzska, Nemecka a Európskej komisie (EK) sa dohodli, že sa budú snažiť o vytvorenie férovejších pravidiel svetového obchodu. Tiež budú spolupracovať pri riešení globálnych hospodárskych a bezpečnostných výziev, čím implicitne reagujú na protekcionistické politiky USA.
Čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý je na štátnej návšteve Francúzska, sa v utorok v Paríži stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom. Diskusie v Elyzejskom paláci sa sústredili na globálne výzvy a vzťahy medzi Čínou a Európou.
Európske krajiny sa snažia zintenzívniť vzťahy s Čínou, zároveň však tlačia na dodržiavanie férových obchodných praktík. Čína aj Európska únia (EÚ) sa zároveň nachádzajú v obchodných sporoch s USA. Všetci štyria lídri jednotne podporili snahu o zvýšenie „vzájomnej dôvery“. Podľa Macrona diskutovali o priateľstve, ale aj o „existujúcej rivalite“ a dohodli sa na „partnerstve, založenom na dôvere“. „Našou spoločnou vôľou je vyhnúť sa nových obchodným konfliktom a izolacionistickej politike,“ povedal.
Čínsky prezident uviedol, že reformované globálne pravidlá musia riešiť výzvy globálnej úrovne, ako sú klimatické zmeny, problémy kyberbezpečnosti alebo migračné krízy: „Konkurencia a medzinárodné napätia sa zvyšujú.“ Čína chce hrať väčšiu úlohu v rámci medzinárodných inštitúcií, akú sú Organizácia spojených národov (OSN), Svetová obchodná organizácia (WTO) alebo Medzinárodný menový fond (MMF), ktoré boli vytvorené na základe západného modelu.
Lídri pripravujú kľúčový samit vrcholných predstaviteľov EÚ a Číny, ktorý sa bude konať 9. apríla. EÚ je najväčším obchodným partnerom Číny a chce upevniť tento vzťah.
Predseda EK Jean-Claude Juncker upozornil, že európske firmy budú očakávať rovnakú úroveň otvorenosti pri prístupe na čínsky trh, aký čínske firmy aktuálne nachádzajú v Európe. Merkelová zasa vyzvala na vytvorenie „klímy vzájomnej dôvery, takže každý by si bol vedomý aj záujmov toho druhého“. Multilateralizmus podľa neho umožňuje vytvorenie prístupu, pri ktorom získajú všetci zúčastnení.

Súvisiace články

Aktuálne správy