Francúzskej ekonomike sa podarilo udržať si vo 4. kvartáli stabilné tempo rastu

Francúzskej ekonomike sa podarilo udržať si stabilné tempo rastu aj vo 4. štvrťroku 2018, napriek sérii násilných protivládnych protestov, ktoré negatívne ovplyvnili podnikateľskú a spotrebiteľskú dôveru. Ukázali to v utorok spresnené údaje štatistického úradu INSEE.
INSEE oznámil, že hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej ekonomiky eurozóny sa tri mesiace do konca decembra 2018 zvýšil o 0,3 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď vzrástol rovnako.
V dôsledku toho HDP za celý minulý rok stúpol o 1,6 % namiesto o 1,5 % pri predbežnom odhade.
Silný vývoz, ako napríklad export spoločnosti Airbus, ktorá sa ponáhľala dokončiť dodávky v posledných troch mesiacoch roka, pomohol Francúzsku vykompenzovať slabé spotrebiteľské výdavky.
Veľa obchodov v centre Paríža muselo byť zatvorených počas kľúčovej vianočnej sezóny, keďže hlavné mesto čelilo najhorším nepokojom a vandalizmu za uplynulé desaťročia, od protestov študentov v roku 1968.
Takzvané žlté vesty začali najskôr protestovať proti vysokým životným nákladom, ale časom sa protesty vymkli spod kontroly a prerástli do násilností.
Francúzske domácnosti tak obmedzili výdavky namiesto toho, aby na konci minulého roka utratili viac peňazí vďaka dodatočným príjmom po zrušení dane z odvodu zo mzdy za poistenie v nezamestnanosti.
INSEE uviedol, že rast reálneho disponibilného dôchodku domácností sa vo 4. štvrťroku zrýchlil na 1,3 % z 0,7 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, pričom miera úspor stúpla na 15,2 % zo 14,3 %.
Rast spotrebiteľských výdavkov však stagnoval po zvýšení o 0,4 % v predchádzajúcom štvrťroku.
Čo sa týka podnikového sektora, tempo rastu investícií kleslo na 0,3 % z 1,7 % v 3. štvrťroku, uviedol INSEE.

Súvisiace články

Aktuálne správy