Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora v marci klesla

Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora v ekonomiku sa v marci mierne znížila. Ukázal to najnovší prieskum štatistického úradu INSEE.
Z výsledkov prieskumu vyplýva, že index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore v druhej najväčšej ekonomike eurozóny klesol v marci na 102 bodov zo 103 bodov vo februári. Analytici pritom predpokladali, že zostane na úrovni 103 bodov, na ktorej sa držal v predchádzajúcich troch mesiacoch po znížení z novembrových 105 bodov.
Prieskum ďalej odhalil, že hodnotenie minulých aktivít zo strany výrobcov, exportných objednávok a zamestnanosti sa mierne zhoršilo. Na druhej strane, očakávania budúcej produkcie sa zlepšili.
A celkový index dôvery podnikateľov z oboch kľúčových sektorov — služieb aj výroby — vo Francúzsku sa v marci zvýšil na 104 zo 103 bodov vo februári.
Prispelo k tomu zlepšenie nálady v stavebníctve a jej stagnácia v službách a maloobchode. Vo veľkoobchode, kde sa prieskum koná každý druhý mesiac, indikátor dôvery vzrástol od januára do marca o 8 bodov.
Celkový ukazovateľ vývoja zamestnanosti v oboch sektoroch sa tiež zlepšil na 108 zo 107 bodov, a to najmä vďaka väčším očakávaniam v sektore služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy