Nemecká miliardárska rodina a jej nacistická minulosť

, deutsche welle Foto: SITA/AP;

Jedna z najbohatších rodín v Nemecku uviedla, že daruje 9,7 milióna eur charite po tom, čo sa dozvedia o rozsahu väzieb rodiny k nacistickému režimu. Správu priniesol denník Bild am Sonntag. Rodina ešte neuviedla, ktorú charitu si pre svoj finančný dar vybrala.

Reimannovci, ktorí cez JAB Holding vlastnia značky ako Panery Bread, Krispy Kreme a Dr. Pepper, počas druhej svetovej vojny spolupracovali s nacistami a nútené práce využívali vo svojich továrňach.

Správa sa zamerala na Alberta Reimanna staršieho aj mladšieho, otca a syna a ich priemyselnú chemickú spoločnosť v meste Ludwigshafen počas nacistickej éry. Zistila, že:
-Ruskí civilisti a francúzski vojnoví zajatci boli vykorisťovaní ako nútení robotníci v rodinných továrňach a súkromných vilách,
-Títo dvaja muži boli antisemiti a patrili k priaznivcom Adolfa Hitlera,   
-Reimann starší podporoval Hitlerove polovojenské jednotky SS už v roku 1931,   
-Reimann mladší sa v liste sťažoval starostovi Ludwigshafenu, že francúzski vojaci nepracujú dostatočne tvrdo.

Peter Harf, hovorca rodiny a výkonný partner spoločnosti JAB Holding Company, potvrdil správu Bild am Sonntag. "Albert Reimann starší aj mladší boli vinní. Dvaja podnikatelia zomreli, ale vlastne patrili do väzenia," povedal Harf. Dodal, že rodina si objednala vlastné vyšetrovanie svojej nacistickej minulosti pred troma rokmi a že on aj rodina „zostali zaskočení“, keď im boli predbežné výsledky odhalené. "Boli sme zahanbení a zostali sme bledí ako plachty. Tieto zločiny sú nechutné."
 

Koľko toho o svojej minulosti rodina skutočne vedela? Pýta sa Bild am Sonntag. Podľa Harfa, Reimannovci, ktorí zomreli v roku 1954 a 1984, nehovorili o svojej nacistickej minulosti. Rodina verila, že správa z roku 1978 už odhalila všetky väzby spoločnosti na nacistov. Mladšia generácia rodiny však po prečítaní starých rodinných dokumentov poverila historika na Mníchovskej univerzite, aby dôkladnejšie preskúmal históriu rodiny.

JAB je oceňovaná na odhadovanú sumu 33 miliárd eur. V ostatných rokoch agresívne nakupovala spoločnosti v oblasti potravinárstva, maloobchodu a spotrebného tovaru, vrátane niekoľkých v USA. Vlastní niekoľko globálnych značiek a významných reštaurácií v USA, medzi ktoré patria: Calgon, Krispy Kreme Donuts, Panera Bread, Peet's Coffee, Dr. Pepper, Keurig Green Mountain, Caribou Coffee Co., Clearasil a niekoľko ďalších spoločností.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy