Poľsko sľubuje, že deficit verejných financií udrží pod hranicou 3 % HDP

Mnohí ekonómovia považujú rast poľských výdavkov za znepokojujúci, vlani bol schodok verejných financií krajiny iba vo výške 0,5 % HDP.

Poľská ministerka financií vyhlásila, že sa snaží udržať deficit verejných financií krajiny vo výške, ktorá bude v súlade s pravidlami Európskej únie. Vyjadrila sa tak v pondelok v súvislosti so sériou predvolebných sľubov poľskej vlády, že zvýši výdavky na podporu rodín, mladých ľudí a dôchodcov. Šéfka rezortu financií Teresa Czerwinska dúfa, že schodok rozpočtu krajiny bude pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Mnohí ekonómovia však považujú rast poľských výdavkov za znepokojujúci. V roku 2018 bol totiž schodok verejných financií krajiny iba vo výške 0,5 percenta HDP. Líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski ohlásil nové sociálne výdavky minulý mesiac, čiže pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu a pred voľbami do poľského parlamentu, ktoré budú na jeseň. Odhaduje sa, že nové výdavky budú v tomto roku v sume približne 20 mld. zlotých (PLN).
(1 EUR = 4,2953 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy