Poľnohospodárom vypláca vláda náhradu škôd za vlaňajšie sucho

Českí poľnohospodári požiadali vládu o viac ako dve miliardy Kč (77,74 milióna eur) za škody spôsobené vlani suchom. V prvej fáze posielali žiadosti na kŕmne plodiny. Poľnohospodársky intervenčný fond ich prijal približne 9600. Žiadatelia svoju škodu ocenili na jednu miliardu Kč. V druhej fáze chcú poľnohospodári nahradiť škody na trhových plodinách. Aj v tomto prípade ide o viac ako jednu miliardu Kč.
Roľníci sa teraz obávajú, že sa vlaňajšie sucho zopakuje aj tento rok. Na mnohých miestach krajiny je stále málo podzemnej vody. „Nestačila sa doplniť ani cez zimu a deficit vody je väčší, než bol vlani v tomto období,“ povedal výrobný riaditeľ spoločnosti Agro Jesenice Petr Dvořák. Informoval o tom portál Českej televízie, ČT24.
Záujem o kompenzovanie škôd bol medzi poľnohospodármi mimoriadne silný. „Sucho v roku 2018 postihlo takmer 95 % nášho územia. To znamená, že bolo veľké. Bol aj väčší počet plodín, na ktoré sa mohla žiadať náhrada škody,“ uviedla hovorkyňa Štátneho intervenčného fondu Vladimíra Nováková.

Súvisiace články

Aktuálne správy