Počas piatich rokov hrozí zariadeniam sociálnych služieb kolaps, tvrdí AOPSS

Do dôchodku totiž podľa Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb odíde 60 až 80 percent sestier a opatrovateliek.

Počas najbližších piatich rokov hrozí zariadeniam sociálnych služieb kolaps. Do dôchodku totiž podľa Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb (AOPSS) odíde 60 až 80 percent sestier a opatrovateliek. Fluktuácia zamestnancov je pritom podľa asociácie na úrovni 20 až 30 percent a až 75 percent z nich tvoria opatrovateľky. „V praxi to znamená, že zamestnanec sa ani nestihne zapracovať a už je preč. Klient si nestihne zvyknúť na nového pracovníka a už sa o neho stará niekto iný,“ upozorňuje AOPSS v tlačovej správe.

V posledných rokoch sa podľa asociácie dostali na verejnosť viaceré kauzy, ktoré hovoria o mimoriadne závažných pochybeniach. AOPSS spolu s Asociáciou manažérov a audítorov kvality upozorňujú, že ak sa v blízkom čase niečo nezmení, budeme stále viac hovoriť o nebezpečných sociálnych službách. Opatrovateľkám na Slovensku totiž zo zákona stačí absolvovať 220 hodín kurzu. „Vo vyspelých krajinách, akými sú Nemecko, Dánsko alebo Fínsko sa pohybuje vzdelávací proces personálu pri lôžku na úrovni 2 000 hodín teoretickej prípravy a to v rámci celoživotného vzdelávania. K tomu treba prirátať stovky hodín praxe,“ uviedla asociácia.

V týchto dňoch vzniká v Holíči iniciatíva „Len srdce nestačí“, ktorá nebojuje len za dostatočné financovanie verejných a neverejných služieb. Takisto upozorňuje na potrebu právnej ochrany pracovníkov, ktorí majú 24-hodinovú zodpovednosť za často ťažko chorých klientov. Dôležitou súčasťou iniciatívy je aj vytváranie bezpečného a kvalitného pracovného prostredia či zabezpečenie vzdelávania personálu, ktoré zvýši profesionalitu v odborných činnostiach. „Nosením trička chceme poukázať na dlhodobo neriešené problémy, ktoré ohrozujú nielen klientov, ale aj samotných pracovníkov v zariadeniach sociálnych služieb. Tí často nedokážu uniesť bremeno fyzickej a psychickej pracovnej záťaže a odrazí sa to na ich vlastnom zdraví. A to si treba čím skôr uvedomiť,“ hovorí Katarína Brychtová, ktorá je ambasádorkou iniciatívy „Len srdce nestačí“.

Súvisiace články

Aktuálne správy